Γυναίκες περπάτησαν στα μονοπάτια του Άθω! Είδαν τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους! Έμαθαν για την τριαντάχρονη  παρουσία του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στα  μνημεία της Αθωνικής χερσονήσου. Χωρίς, βέβαια, να καταπατήσουν το Άβατον! Χάρη στην παρουσία του ΚΕΔΑΚ στην έκθεση Philoxenia της Helexpo ΔΕΘ. >>>

Η  ανταπόκριση του κοινού στο θεματικό περιεχόμενο του περιπτέρου «30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΔΑΚ» στην «PHILΟΧΕΝΙΑ» (18, 19, 20-11-2011) επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από το κοινό για την γνωριμία του με άγνωστες ή λίγο γνωστές πτυχές της  Αθωνικής Πολιτείας και των διάσπαρτων Μνημείων της σε όλη της Αθωνική χερσόνησο.

Η  ηλεκτρονική ξενάγηση των επισκεπτών της “Philoxenia” επέτρεψε στο κοινό (και ιδιαίτερα στις γυναίκες) την περιήγηση και ξενάγηση σε όλο το πλέγμα των αθωνικών καθιδρυμάτων (μονών και εξαρτημάτων) αλλά και της ίδιας της Aθωνικής χερσονήσου ως προστατευόμενου φυσικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος της ελληνικής επικράτειας τμήμα της παγκόσμιας πολιτισμικής αλλά και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες τoυ αυτοτελούς περιπτέρου του ΚεΔΑΚ  στη “Philoxenia” (στους χώρους της Helexpo - ΔΕΘ) μέσω της τετράγλωσσης εφαρμογής πολυμέσων «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, αφηγηματικών κειμένων 10ωρης διάρκειας και περισσοτέρων των 3000 εναλλασσόμενων φωτογραφιών) μπόρεσαν ψηφιακά:

  • - να προσεγγίσουν την ιστορία του Aθωνικού μοναχισμού, την τέχνη (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική, μικροτεχνία κλπ), την Δάφνη και τις Καρυές. 
  • - να ενημερωθούν για την θεσμική σχέση του Αγίου Όρους (αυτοδιοίκητου αλλά και αναπόσπαστου τμήματος της ελληνικής επικράτειας), τη πνευματική υπαγωγή το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον τρόπο Διοίκησης των μονών αλλά και των εξαρτημάτων.
  • - να κατανοήσουν την συνθετότητα της δομής των μοναστηριακών συγκροτημάτων τις αγιορείτικες Μονές και να ξεναγηθούν στο Καθολικό, στην Τράπεζα, στις πτέρυγες, στους πύργους, στο Εικονοφυλάκειο και Σκευοφυλάκειο αλλά και στα περιβάλλοντα βοηθητικά κτίσματα κάθε Μονής .
  • - να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη αξία αλλά και αρχιτεκτονική των αγιορείτικων εξαρτημάτων και να γνωρίσουν τις δώδεκα Σκήτες, τα εκατοντάδες Κελλιά , Καλύβες, τα δεκάδες Καθίσματα, και Ησυχαστήρια
  • - να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα των επιτελεσθέντων έργων στην 30χρονη πορεία του  ΚεΔΑΚ, που αντέστρεψε την εικόνα της τότε εγκατάλειψης μέσα από περισσότερα των 2500 έργων.

Παράλληλα το κοινό, μέσα σ΄ ένα εικαστικό και παράλληλα ενημερωτικό εκθεσιακό περιβάλλον, με τις δίγλωσσες εκτυπώσεις σε ειδικά ταμπλώ παρουσίασης ενδεικτικών έργων του ΚεΔΑΚ σε κάθε μία από τις είκοσι αγιορείτικες μονές, με την προβολή DVD της ταινίας Άγιον Όρος: «Μνημεία και επεμβάσεις» (παραγωγής ΚεΔΑΚ)  διάρκειας 30΄ώρας μέσα και από εναέριες λήψεις από ελικόπτερο και με παρουσίαση χαρακτηριστικών δειγμάτων επεμβάσεων στα μνημεία, με τις χαρακτηριστικές μεγάλες μακέτες (υπό  κλίματα) δομικών τμημάτων μονών, «ξεναγήθηκε» αφ΄ ενός σε χαρακτηριστικά δείγματα έργων στα αγιορείτικα μνημεία, προσέγγισε την φιλοσοφία, το εύρος και τις δυσκολίες του επεμβάσεων του ΚεΔΑΚ, αλλά και αντιλήφθηκε τον μεγάλο πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της Αθωνικής Χερσονήσου που μπορεί να διακυβευθεί στο βαθμό που δεν θα υπάρχει η διαρκής μέριμνα της ελληνικής πολιτείας και των αγιορειτών.

Στο περίπτερο παρουσιάζονταν, ακόμη, θεματικές εκδόσεις του ΚεΔΑΚ για το «Άγιον Όρος» και για το έργο του στα Μνημεία, ενημερωτικό φυλλάδιο «30χρόνια ΚεΔΑΚ», το οποίο προέβαλε τον ρόλο του ΚεΔΑΚ και την αναγραφή του συνόλου του προσωπικού αναδρομικά και όσων διετέλεσαν Διευθυντές και Πρόεδροι του ΔΣ ΚεΔΑΚ, ενώ υπήρχε και μία αρχιτεκτονική σύνθεση σε μορφή σκακιέρας από εκτυπώσεις με γραφιστικά θέματα επιλεγμένα και τροποποιημένα από το αρχειακό-εκθεσιακό υλικό μέσα από χειροποίητη εικαστική σύνθεση εκτυπώσεων σχεδιαστικών απεικονίσεων μονών του 18ου αιώνα.