Διακοπή των εργασιών κατεδάφισης των επικίνδυνων ρυμοτομούμενων αυθαίρετων κτισμάτων που εφάπτονται στα βυζαντινά τείχη αποφάσισε η Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδίασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. 
Πρόκειται για ρυμοτομούμενα και αποζημιωθέντα κτίσματα, εντός χώρου πρασίνου, επί της οδού Επταπυργίου στην Άνω Πόλη, από την οδό Ακροπόλεως έως την οδό Παλαμήδου, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ομόφωνης γνωμοδότησης του τοπικού συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ετοιμόρροπες αυτές κατασκευές κρίθηκε αναγκαίο να κατεδαφιστούν άμεσα για να μην κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των περιοίκων. 
Οι κατεδαφίσεις που άρχισαν χθες Πέμπτη 17 Νοεμβρίου με την κατεδάφιση του πρώτου κτίσματος-παραπήγματος, διεκόπησαν σήμερα το πρωί όταν εμφανίστηκε ομάδα ατόμων, που δεν επέτρεψε στα συνεργεία της Αντιδημαρχίας να συνεχίσουν τις εργασίες τους. 
Το κτίσμα που ήταν προγραμματισμένο να κατεδαφιστεί σήμερα είχε καταληφθεί από αυθαίρετους καταληψίες –μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά- οι οποίοι ενώ χθες είχαν πειστεί για την αναγκαιότητα της κατεδάφισής του και το εγκατέλειψαν, σήμερα με τη συνδρομή της «Ομάδας Κατοίκων Άνω Πόλης» επανεγκαταστάθηκαν σε αυτό και παρά τις εκκλήσεις των στελεχών της Αντιδημαρχίας για την επικινδυνότητα του κτίσματος αρνήθηκαν να αποχωρήσουν. 
Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση κατεδάφισης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτισμάτων», και έχει στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις.