Τα δεδομένα, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος, αυτή τη στιγμή, είναι όλα εναντίον του. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, τα ρευστά διαθέσιμα όλου του κράτους είναι κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις «τρέχουν», οι δαπάνες είναι ανελαστικές, οι εταίροι – πιστωτές περιμένουν να υιοθετηθούν και κυρίως να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και γενικότερα όλοι γύρω προβάλλουν απαιτήσεις.

Από τους μικροπρομηθευτές των νοσοκομείων, που είναι απλήρωτοι, μέχρι τους μεγαλοτραπεζίτες της ΕΕ που περιμένουν ανταλλάγματα για να συμμετάσχουν στο δεύτερο και κατά τα φαινόμενα τελευταίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η φήμη που συνοδεύει τον κ. Λουκά Παπαδήμο είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο συγκροτημένο, μειλίχιο, με αναλυτική σκέψη και κυρίως ψύχραιμο, με καλές «άκρες» εκτός συνόρων.
Στην παρούσα φάση, αυτή είναι και η μοναδική του «προίκα» στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Αν κατορθώσει, στο ξεκίνημα, να δώσει καλά δείγματα γραφής, μπορεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.
Οι τραπεζίτες, πάντως, εκτός κι εντός Ελλάδας, δηλώνουν αποφασισμένοι να τον συνδράμουν με κάθε τρόπο.
Κι αυτή η βοήθεια, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, προσεχώς.
Στο «παιχνίδι» που ξεκινάει από σήμερα το πρωί, οι διαθέσιμες «ζωές» του νέου πρωθυπουργού θα είναι μετρημένες.
Αν τις διαχειριστεί σωστά και με προσοχή, τότε ίσως να έχει –και μαζί του να έχουμε κι εμείς– κάποιες πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτές επενδύουν πλέον όλοι για τη διάσωση της χώρας…