«Κλιματική αλλαγή και υδραυλικά έργα: Νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και τη λειτουργία υποδομών και δικτύων» είναι το θέμα της 8ης Πανελλήνιας Ημερίδας που διοργανώνει το Εργαστήριο Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και το πανεπιστημιακό Δίκτυο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας στην Υδρολογία και Περιβαλλοντική Διαχείριση Υδατικών Πόρων ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ.
Οι εργασίες της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 και ώρες 9.30 με 15.00 στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ. 
Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν: α) οι σύγχρονες αντιλήψεις και ερευνητικές προσεγγίσεις για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τις εκτιμήσεις για μετεωρολογικά και υδρολογικά φαινόμενα, β) οι επιπτώσεις πιθανών κλιματικών μεταβολών στη λειτουργία υφιστάμενων υδραυλικών έργων και υποδομών, γ) οι απαιτούμενες αλλαγές στις μεθόδους και στις προδιαγραφές σχεδιασμού-μελετών των μελλοντικών υδραυλικών έργων και δ) οι νέες πολιτικές διαχείρισης των υδατικών συστημάτων σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία των υδραυλικών έργων. 
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους πανεπιστημιακοί ερευνητές καθώς και εκπρόσωποι από υπηρεσίες και φορείς, που ασχολούνται με το αντικείμενο της ημερίδας για να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση και να διαμορφώσουν τις μελλοντικές προοπτικές.