Δεν έχει αλλάξει η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο...

πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ερωτηθείς αν η πρόσφατη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου θα ξεμπλοκάρει το έργο.
Όπως είπε, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης του έργου ούτε αυτές για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.
Ερωτηθείς αν η πρόσφατη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού από το υπουργείο Περιβάλλοντος σημαίνει ότι υπάρχει αλλαγή της θέσης της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο, ο κ. Μπορίσοφ απάντησε ότι η έγκριση της μελέτης δεν αντιστοιχεί σε έγκριση της υλοποίησης του σχεδίου.
Υπενθύμισε ότι τη σχετική απόφαση πρέπει να λάβει η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για τις επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στο περιβάλλον, όπως προβλέπει η νόμιμη διαδικασία.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η θέση του Βούλγαρου πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει: το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πρέπει να διαθέτει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, ότι προσφέρει ουσιαστικά και εγγυημένα οφέλη στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. «Το σχέδιο αυτό», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι αποδεδειγμένα ακίνδυνο για τον πληθυσμό, για την απασχόλησή του, για τον τουριστικό κλάδο και για το περιβάλλον στην περιοχή.
Ο κ. Μπορίσοφ ξεκαθάρισε τέλος ότι «παρόμοιες αποδείξεις για την ασφάλεια του έργου δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής και γι' αυτό τον λόγο η υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν εντάσσεται στην ατζέντα της βουλγαρικής κυβέρνησης».
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήγησε ότι «όλες αυτές τις ενέργειες τις αναλαμβάνουμε, επειδή μπορούν πολύ εύκολα να μας ενοχοποιήσουν και να μας πάνε στα δικαστήρια στη βάση της διεθνούς συμφωνίας (κατασκευής το αγωγού), να βγει απόφαση εις βάρος μας κι εμείς όχι μόνο να μην κάνουμε το έργο, αλλά να αναγκαστούμε να πληρώσουμε και αποζημίωση για αυτό το σχέδιο».