Δύο φορές έκκληση για «ενότητα», αλλά και «συνεννόηση και σύνεση», έκανε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στη σύντομη δήλωσή του κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης διέψευσε ότι… έθεσε όρους, όπως διέρρεε, ακόμη και σήμερα το πρωί, από το ΠΑΣΟΚ.

 

Ο κ. Παπαδήμος. αφού ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, τόνισε ότι «η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι πολιτικός, αλλά έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του ασχολούμενος με την άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί. Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» και οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, υπογράμμισε, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι τα προβλήματα ότι θα επιλυθούν ταχύτερα με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερα «αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση», «αν όλοι συνδράμουμε στη δύσκολη διαδικασία για την ανόρθωση της οικονομίας». Έχει γι' αυτό ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδήμος προσδιόρισε τη νέα κυβέρνηση ως μεταβατική με κύριο έργο της νέας κυβέρνησης, σημείωσε, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που συνδέονται μ' αυτές.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παραμονή στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής ευημερίας και θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι, εφόσον όλοι είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Καταλήγοντας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό», ενώ ερωτηθείς για τη διάρκεια της νέας κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν συμφωνήθηκε ακριβής ημερομηνία λήξης, αλλά ισχύει το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε επίσης ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.