Ιδιαίτερα κρίσιμες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης κρίνονται οι επαφές που είχαν οι “εκλεκτοί” της τρόικας στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν (του ΔΝΤ), Ματίας Μορς (της ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (της ΕΚΤ) με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Στην ουρά για χρηματοδότηση φαίνεται να μπαίνει και η Ιταλία πολύ σύντομα, και οι τροϊκανοί έχουν γίνει ιδιαίτερα πιεστικοί.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου στη συνάντησή τους συζητήθηκαν εκτενώς οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες των Συνόδων Κορυφής, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Ο Πολ Τόμσεν, βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Παπανδρέου, και απαντώντας σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης, απάντησε “ουδέν σχόλιον”!
Λίγο αργότερα, οι τροϊκανοί επισκέφτηκαν και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος Δήμας και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ.κ. Μουρμούρας, Σταϊκούρας, Μηταράκης και Λαζαρίδης.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους ελεγκτές της Τρόικας ότι έχει κάνει από την πλευρά του σημαντικές ενέργειες που συνιστούν “πλήρη και θεσμική έκφραση και δέσμευση της ΝΔ” ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι αρκετές και δεν σκοπεύει να βάλλει επιπλέον υπογραφή.
Ο κ. Τόμσεν όταν ρωτήθηκε για το αν θα ζητηθούν από τον κ. Σαμαρά επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις απάντησε και πάλι “κανένα σχόλιο”!Κομμένες οι δηλώσεις από τους πάλαι ομιλητικότατους ελεγκτές!