Θεσμική επιλογή, που ενισχύει τους θεσμούς, χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι αποτελεί ισχυρό μήνυμα στους εταίρους μας ότι “ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ξέρουμε να συνεργαζόμαστε, να υπερβαίνουμε εαυτούς”.

“Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε δυνάμεις, τους επόμενους μήνες για να μείνει ασφαλής η χώρα στο ευρώ αλλά και να κατοχυρωθεί η απόφασης της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, που δικαιώνει θυσίες λαού. Είναι εθνική προτεραιότητα, η διαφύλαξη της συμφωνίας” βάση και της ραγδαίας επιδείνωσης στην ευρύτερη περιοχή, είπε χαρακτηριστικά.
Στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως αυτή η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας θα πορευθεί με συγκεκριμένο “Οδικό χάρτη” που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις, που θα αφορούν την καταβολή της 6ης δόσης, την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, για νέο πρόγραμμα στήριξης έως το 2014, που θα αποφέρει άμεσα τη μείωση χρέους έως και 100 δισ ευρώ.
Επανέλαβε, για ακόμα μια φορά, ότι δεν λογάριασε ποτέ το προσωπικό κόστος, ότι οι επιλογές του βασίστηκαν πάντα με γνώμονα την Ελλάδα. “Πάντα θα κουβαλάω τη σημαία της ελληνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας” είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει “επιλογή είναι να είσαι Έλληνας”.
Παράλληλα, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την νέα προσπάθεια, της νέας κυβέρνησης τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.