Για τους καρδιολόγους, οι ώρες υψηλού κινδύνου για καρδιά και εγκέφαλο είναι οι πρωινές, καθώς αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως 9 με 10 το πρωί συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Πρωί έχει επίσης την τάση να εκδηλώνεται η ημικρανία, ενώ το μεσημέρι εμφανίζονται συνηθέστερα οι κρίσεις πανικού και το απόγευμα αρχίζουν να επιδεινώνονται πυρετός, καούρες και φαγούρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Γενικών Ιατρικών Επιστημών (NIGMS) των ΗΠΑ, όλ’ αυτά έχουν άμεση συνάρτηση με τους εσωτερικούς μας, βιολογικούς ρυθμούς. Οι ρυθμοί αυτοί, οι γνωστοί ως κιρκάδιοι, ουσιαστικά αντανακλούν τις σωματικές, νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που μας συμβαίνουν σε έναν κύκλο διαρκείας σχεδόν 24 ωρών, ο οποίος με τη σειρά του ανταποκρίνεται κυρίως στο φως και στο σκοτάδι του περιβάλλοντός μας.
Τους κιρκάδιους ρυθμούς ρυθμίζουν τα βιολογικά μας ρολόγια – ναι, δεν έχουμε ένα, αλλά πολλά, δεδομένου πως κάθε κύτταρο του σώματος έχει και τα δικά του!
Τα «ρολόγια» αυτά είναι ουσιαστικά ομάδες διαδραστικών μορίων, ενώ όλα μαζί ελέγχονται από ένα «κεντρικό ρολόι» στον εγκέφαλο, που φροντίζει ώστε να λειτουργούν συγχρονισμένα.
Αυτό το κεντρικό ρολόι βρίσκεται στον επονομαζόμενο υπερχιασματικό πυρήνα του εγκεφάλου και, σε αντίθεση με τα άλλα, αποτελείται από νευρικά κύτταρα. Αναλόγως, λοιπόν, με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, αυξομειώνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουμε διάφορα συμπτώματα, διαταραχές ή νοσήματα, κατά τον καθηγητή Ράσελ Φόστερ, κιρκάδιο νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.