Σημαντική μείωση των Δημοτικών Τελών, μετά από τις διαδοχικές αυξήσεις των περασμένων ετών, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης και επιπλέον μείωση των τελών για τους «μετρόπληκτους» επιχειρηματίες συνολικά κατά 75 %, προβλέπει μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2012. 
Αναλυτικά στοιχεία παρουσίασαν σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Όπως είπε ο Δήμαρχος «ο προϋπολογισμός μας του 2012 είναι, όπως αυτός του 2011, πραγματικός και όχι πλασματικός. Περιγράφει δηλαδή τι πραγματικά θα εισπράξει και θα ξοδέψει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όχι τι θα ήλπιζε να εισπράξει και να ξοδέψει. Περιγράφει την πραγματική δράση που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και όχι ένα ευχολόγιο που απλώς εκφράζεται αριθμητικά». 
Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε τρία χαρακτηριστικά σημεία που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012:
Τη σημαντική μείωση τελών που δείχνει την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να μειώσει τα βάρη στους δημότες της Θεσσαλονίκης μέσα από την χρηστή και ορθολογική διαχείριση. Η μείωση τελών δείχνει ότι ακόμη και στην δύσκολη σημερινή συγκυρία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και βεβαίως και άλλοι δήμοι και φορείς της κεντρικής διοίκησης, επιδέχονται σημαντικών μειώσεων των λειτουργικών τους δαπανών που έχουν «φουσκώσει» σε βάθος χρόνου λόγω της ανορθολογικής διαχείρισης αλλά και της διαφθοράς. Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση τελών ιδίως στην καθαριότητα γίνεται σε μία περίοδο ανάπτυξης της συγκεκριμένης λειτουργίας και όχι υποβάθμισης της και ότι η ανάπτυξη υπηρεσιών βασίζεται σε προσπορισμό πόρων από άλλους φορείς και όχι σε επενδύσεις με ίδιους πόρους.
Την αποπληρωμή σχεδόν του 50 % των συσσωρευμένων χρεών του Δήμου, προς τους προμηθευτές του, δηλαδή κυρίως προς την αγορά της Θεσσαλονίκης που μέχρι τώρα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των