Η επόμενη Τετάρτη έχει ανακηρυχθεί ως διεθνής ημέρα κατά της ατιμωρησίας...
μια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να υπερτονίσει την αποτυχία των αρχών ανά τον κόσμο να ερευνήσουν τους θανάτους δημοσιογράφων και άλλων ατόμων που παλεύουν για την ελευθερία του λόγου.Είναι επίσης κάτι σαν κάλεσμα για δράση έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αναρίθμητα θύματα (ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, καλλιτέχνες, μουσικοί και πολιτικοί) των οποίων οι θάνατοι αγνοήθηκαν από τις αρχές, καθώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο να σκοτώνεται κάποιος δημοσιογράφος και κανείς να μην τιμωρείται.
Το εγχείρημα ξεκίνησα από την International Freedom of Expression Exchange (IFEX) και η ημερομηνία είναι σημαδιακή αφού στις 23 Νοεμβρίου του 2009 έλαβε χώρα στις Φιλιππίνες η «σφαγή της Maguindanao», όταν 32 δημοσιογράφοι σφαγιάστηκαν στην ομώνυμη επαρχία.
Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της IFEX για τη «διεθνή ημέρα κατά της ατιμωρησίας», τον Μάιο που μας πέρασε, ο Πακιστανός ρεπόρτερ Saleem Shahzad βρέθηκε δολοφονημένος, εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε για τις σχέσεις μεταξύ της αλ Κάιντα και του ναυτικού της πατρίδας του. Ο Shahzad είναι ένας από τους 16 δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί από το 2000 στο Πακιστάν και παρόλα αυτά μόνο μια φορά έχει υπάρξει καταδίκη υπαιτίου, για τον φόνο του ρεπόρτερ της Wall Street Journal, Daniel Pearl.
Σε πολλές χώρες η ατιμωρησία για τους θανάτους δημοσιογράφων «θεριεύει» και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) μαζεύει στοιχεία για τη θλιβερή αυτή κατάσταση και τα καταχωρεί από το 2008.
Κατατάσσει το Ιράκ πρώτο στις περιπτώσεις ανεξιχνίαστων υποθέσεων δολοφονιών (92 τον αριθμό τα τελευταία 10 χρόνια) ενώ ακολουθούν η Σομαλία, οι Φιλιππίνες, η Σρι Λάνκα, και το Αφγανιστάν.
Ο Joel Simon, διευθυντής της CPJ αναφέρει: «από το 1992 υπάρχουν 625 υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν εν ώρα εργασίας. Η πλειοψηφία των θανάτων δεν είναι 'παράπλευρες απώλειες' σε περιόδους πολέμου, αφού κυνηγήθηκαν και έγιναν στόχοι δολοφόνων. Στις 9 από τις 10 περιπτώσεις οι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι».
Την ερχόμενη Τετάρτη όλοι λένε «Τέλος στην ατιμωρησία».