Ήταν, πράγματι, μια λιτή τελετή. Περιελάμβανε, μόνον, την απονομή των βραβείων κι ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι καιροί δεν ευνοούν “γκλάμουρους” θεάματα. Είχε, όμως, διάχυτη τη συγκίνηση, μέσα στην αίθουσα. Και τη διαμαρτυρία από έξω… >>>

 

Συγκινητικός ο σύντομος λόγος του σκηνοθέτη Γιώργου Γκικαπέππα, που κέρδισε το βραβείο κριτικών για την ταινία του “Η Πόλη των Παιδιών”. Ευχαρίστησε ένα.. παιδί, που “πίστεψε σ αυτήν την ταινία”: Το γιο του!

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, σκηνοθέτης της ταινίας “Σούπερ Δημήτριος”, που τιμήθηκε με το βραβείο κοινού για ελληνική ταινία, περιορίστηκε να ευχαριστήσει τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ και το κοινό, που αγκάλιασε την ταινία του.

Το… πολύ σοφό κοινό, που βράβευσε την ταινία “Η Πλημμύρα”, ευχαρίστησε ο πρόεδρος των κριτικών κινηματογράφου του Ισραήλ, που παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους των σκηνοθετών.

“Ξέρω ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολές στιγμές, αλλά πιστεύω στο αθάνατο ελληνικό πνεύμα”, είπε στα ελληνικά, ο επίτιμος πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, που παρέλαβε το βραβείο της Βουλής “Ανθρώπινες Αξίες” για τον σκηνοθέτη της ταινίας “Ρωμαίος 11”, Ιβάν Γκρμπόβιτς. Μάλιστα, ο πρέσβης μίλησε και στα Αγγλικά και στα Γαλλικά, που είναι οι επίσημες γλώσσες της χώρας του!

Το παράπονό της για το ότι το αμερικανικό κράτος δε βοηθά, όπως “η υπέροχη Θεσσαλονίκη” τους νέους κινηματογραφιστές των ΗΠΑ, και τις ανεξάρτητες ταινίες, εξέφασε η Σάρα Ντράιβερ, αμερικανίδα σκηνοθέτης που παρέλαβε το βραβείο για τις ταινίες “Without” και “Ιδού ο Αμνός” των Μαρκ Τζάκσον (βραβείο σκηνοθεσίας) και Τζον Μακίνταλφ (βραβείο σεναρίου).

Η Στεφανία Γουλιώτη, που κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, δεν… πρόκαμε! Αν και πήρε το αεροπλάνο για την Θεσσαλονίκη, από την Αθήνα, δεν είχε καταφέρει να φθάσει στο “Ολύμπιον” όταν απονεμήθηκε το βραβείο της.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Ογδόντα Γράμματα”, Βάτσλαβ Κάντρινκα, από την Τσεχία, που πήρε τον Αργυρό Αλέξανδρο, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος όταν εξιστορούσε πώς συγκέντρωσε χρήματα, πριν έναν χρόνο, από συγγενείς και φίλους, για να τη γυρίσει, χωρίς την παραμικρή κρατική βοήθεια. “Υπάρχει, πράγματι, ελπίδα για το μέλλον και για μία ανεξάρτητη παραγωγή”, είπε.

Η μεγάλη νικήτρια, Αντζελίνα Νικόνοβα, που πήρε το Χρυσό Αλέξανδρο για το “Πορτρέτο στο Λυκόφως”, εξήρε το ρόλο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που υποστηρίζει τις ανεξάρτητες παραγωγές σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Η παραγωγός της, Όλγα Νεκότσνοβα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου δήλωσε πως τα χρήματα του βραβείου είναι… περισσότερα από το κόστος της παραγωγής.

Όσο για την παρουσία των δημοσιογράφων της “Μακεδονίας” έξω από το Ολύμπιον, αντιγράφω από το Facebook της συναδέλφου Ρένας Ακριτίδου: “Έξω απ΄το Ολύμπιον, για αρκετές ώρες...Πολύ κρύο, πολλή κουβέντα με σινεφίλ για την απουσία των παλαιότερων εφημερίδων της Θεσσαλονίκης από τα περίπτερα. Κάποιοι ντόπιοι επίσημοι εθεάθησαν να σπεύδουν αμήχανα στην είσοδο του κινηματογράφου, όλο σπουδή να απολαύσουν απερίσπαστοι την απονομή. Ο κ. Εϊπίδης απέρριψε αίτημα εργαζομένου της Μακεδονίας, να γίνει μικρή παρέμβαση στο φεστιβάλ. Ο συνάδελφος Αν. Τύρος κάλυψε αυτό το κενό, μιλώντας την ώρα της απονομής, για τους "απέξω" διαδηλωτές. Γλυκόπικρη εμπειρία, αλλά τουλάχιστον, εμφάνισε ρωγμές ο "γύψος"”.