Διαψεύδει κατηγορηματικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ότι έκανε λόγο για ανέγερση αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ στην Πλατεία Αριστοτέλους! Χαρακτηρίζει ψευδές το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Ουνσάλ Ερεκέ, συντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Haberturk». >>>

 

Η είδηση που έκανε το γύρο του Διαδικτύου, δημοσιεύτηκε στην «Haberturk». Ο Τούρκος δημοσιογράφος ήταν ένας από αυτούς που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 2-4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού προορισμού, ως μέλος αντιπροσωπείας περίπου είκοσι Τουριστικών Πρακτόρων και Παραγόντων του Τουρισμού-μελών της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας (TURSAB).

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες (ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, από όπου και η φωτογραφία), αλλά και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη(είναι πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης), ο δήμαρχος μίλησε, κατά την προσφιλή του τακτική, για την προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία, “μέσα από την ανάδειξη του Οθωμανικού Πολιτιστικού Περιπάτου”, δηλαδή μιας νοητής διαδρομής στην πόλη, η οποία θα περνά από μνημεία της Οθωμανικής Περιόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης “ουδέποτε ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε την τοποθέτηση αγάλματος του Μουσταφά Κεμάλ, πόσω μάλλον στην ιστορική και συμβολική για τη Θεσσαλονίκη πλατεία Αριστοτέλους, καθώς τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, φυσικά, στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής και του ίδιου του Δημάρχου Θεσσαλονίκης”.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, “ο Γιάννης Μπουτάρης, μετά από τα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν το διαδίκτυο αναπαράγοντας ρεπορτάζ(…), το οποίο αναφέρεται ψευδώς σε θέμα που ουδέποτε ανέκυψε, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας, κ. Μπασαράν Ουλουσόι.  Ο κ. Ουλουσόι δήλωσε θορυβημένος και τόνισε πως πρόκειται για προσωπική εκτίμηση του δημοσιογράφου, την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η TURSAB διαψεύδουν, καθώς σε καμία στιγμή της συνάντησης της αντιπροσωπείας της TURSAB με τον Δήμαρχο και πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης δεν ανέκυψε τέτοιο θέμα. Διεμήνυσε, επίσης, πως κατά την επόμενη συνάντηση των δύο τουριστικών φορέων στην Σμύρνη θα προβούν σε κοινή δήλωση διάψευσης της δήθεν είδησης περί τοποθέτησης αγάλματος του Μουσταφά Κεμάλ στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης”.

«Τέτοιες κινήσεις ‘καλοθελητών’ μόνο κακό κάνουν και υπονομεύουν την ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της πόλης», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Σμύρνη, κατά τη διάρκεια της τοπικής Τουριστικής Έκθεσης στις αρχές Δεκεμβρίου.