Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο γάμος σε εφηβική/ παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία της νεαράς που τον αποφασίζει (όσο μπορεί να πάρει κάποιος οποιαδήποτε απόφαση σε αυτές τις ηλικίες). H αλήθεια είναι πως όλοι το υποθέταμε αλλά δεν διαθέταμε επιστημονικές αποδείξεις.
Οι μελετητές κατέληξαν, όμως, στο συμπέρασμα πως γυναίκες κάτω των 18 ετών που παντρεύονται είναι πιθανότερο, από όσο οι ομόφυλές τους που κάνουν το βήμα αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία, να καταλήξουν με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, ακόμα και διπολικές διαταραχές. Η ίδια μελέτη έδειξε, επίσης, πως συχνότερα καταλήγουν οι νεαρές νύφες μεγαλώνοντας να έχουν προβλήματα εξαρτήσεων σε αλκοόλ, ναρκωτικά και νικοτίνη.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Yann Le Strat εξεπλάγη με το πώς επηρέασε τους νεαρούς συζύγους το «μεγάλο βάρος», όπως το αποκάλεσε, ενός τέτοιου γάμου και πρόσθεσε πως πρόκειται για κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ψυχολογικό τραύμα. «Η γνώμη μου είναι πως ο γάμος είναι κάτι υπέροχο για έναν ενήλικα που παίρνει αυτή τη σημαντική απόφαση» δήλωσε ο Le Strat «Το να παντρευτεί ένα παιδί σχετίζεται με την οικογενειακή πίεση και τον σεξουαλικό καταναγκασμό από τον σύζυγο, ακόμα και σε ανεπτυγμένες κοινωνίες».
Μάλλον πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα η Courtney Stodden, η δεκαεξάχρονη -τότε- νεαρά που πρωταγωνίστησε στα αμερικάνικα media όταν αποφάσισε να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον 51 ετών ηθοποιό Doug Hutchison. Αυτή και όλα τα άλλα κορίτσια που, ενδεχομένως, θεωρούν επαναστατική κίνηση το να παντρευτούν σε νεαρή (για να μην πούμε παιδική) ηλικία τον έρωτά τους. Επίσης, καλό είναι να ξανασκεφτούν τις πιέσεις οι οικογένειες εκείνων των κοριτσιών που οδηγούνται στον γάμο εξαιτίας τους, για λόγους τιμής ή με οποιαδήποτε άλλη αφορμή και αιτία που οι πρόγονοί τους κρίνουν ως λογική. Θέλουν, αλήθεια, τα παιδιά τους να τρελαθούν ή να πάθουν κατάθλιψη;