Κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ξεκάθαρη διάρκεια ζωής, από πολιτικούς κι όχι από πρόσωπα ευρείας αποδοχής, πρότεινε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου! Στην ομιλία του στη Βουλή έκανε, πάλι, την έκπληξη, προτείνοντας >>>

πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί στις ζυμώσεις των προηγούμενων ωρών, εντός κι εκτός Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του για να πάει, όπως είπε, αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει εντολή για τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Μάλιστα, προσδιόρισε και τις… δουλειές που θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, πέρα από την έγκριση των νέων μέτρων για την είσπραξη της νέας δόσης και το “κούρεμα” του χρέους: Να λύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο στα νότια της Κρήτης και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν τα ευφυολογήματα (“είμαι αντιεξουσιαστής της εξουσίας και χωρίς την εξουσία παραμένω αντιεξουσιαστής”), οι αναδρομές στο παρελθόν (“από τον παππού μου κληρονόμησα το ρολόι του και από τον πατέρα μου το όνομά του. Μόνον”), οι επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας, το λιβανιστήρι στα έργα της κυβέρνησης (από τον Καλλικράτη ως το ΑΣΕΠ κι από το fast track ως τις αλλαγές στην Παιδεία και την Υγεία).

Στην αναφορά για το επίμαχο δημοψήφισμα, σημείωσε πως στόχος του ήταν πάντα να μην μένει στα τετριμμένα. «Να σπαω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως εκανα και με το δημοψήφισμα». «Κάποιοι», υποστήριξε, «φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του ελληνικού λαού».

Τώρα, πώς κάποιοι είδαν… αποχώρηση του πρωθυπουργού, αυτό είναι άλλο θέμα.