Βουτιά 25%- 30% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, κάνουν οι τιμές των ακινήτων σε εφτά συγκεκριμένες στη Θεσσαλονίκη την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας που μιλούν για πτώση της τάξης του 6% - 7%. 
Σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, πρόκειται για την περιοχή της Δυτικής Εισόδου, τη Νικόπολη Σταυρούπολης, το τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης πάνω από την οδό Εγνατία, το Ρετζίκι, το Πανόραμα, τον Αγιο Ιωάννη Καλαμαριάς και κάποια από τα ανατολικά προάστια της πόλης (Ανω Περαία, Τρίλοφος, Καρδία). Αυτό τόνισε στον «ΑτΚ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι σε πολλά σημεία κάποιων από τις εν λόγω περιοχές πλέον οι εμπορικές αξίες είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. Πρέπει να σημειωθεί ότι 25% - 30% έχουν πέσει οι τελικές τιμές, δηλαδή αυτές με τις οποίες κλείνει η συμφωνία. Οπως είπε ο κ. Γεωργάκος, οι αρχικώς ζητούμενες τιμές πώλησης έχουν μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το 2009. 
Σε δύο χρόνια 
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης το 2009 ο μέσος όρος των τιμών πώλησης των καινούργιων διαμερισμάτων βρισκόταν στα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και πλέον μπορεί κανείς να βρει νεόδμητες κατοικίες και με 1.000 ευρώ/τ.μ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί καινούργιο διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο πουλήθηκε προς 100.000 ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια θα κόστιζε 150.000 ευρώ. 
Σχεδόν αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στο συνοικισμό Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά, όπου από τα 1.300 ευρώ/τ.μ. οι τιμές μειώθηκαν στα 1.000 ευρώ/τ.μ. Εξάλλου, σημαντική πτώση τιμών παρατηρείται και σε μεγάλα τμήματα στην πάνω από την οδό Εγνατία περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, μεταχειρισμένα διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και προς 1.000 ευρώ/τ.μ. από τα 1.400 ευρώ/τ.μ. που κόστιζαν πριν από περίπου δύο χρόνια. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων πουλήθηκε προς 75.000 ευρώ, ενώ το 2009 κόστιζε 105.000 ευρώ. 
«Στη Δυτική Είσοδο και στη Νικόπολη τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σημαντική ανοικοδόμηση, επειδή παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας από παλιννοστούντες, που έπαιρναν με ευκολία στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, αλλά και από μετανάστες. Τα δάνεια κόπηκαν, πολλοί μετανάστες γύρισαν στις πατρίδες τους εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να ρίξει τις τιμές των σπιτιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα νεόκτιστα προσφέρονται προς πώληση και τα μεταχειρισμένα που αφήνουν όσοι φεύγουν από τις δύο αυτές περιοχές. Στην πάνω από την οδό Εγνατία περιοχή μπορεί να μην υπήρξε ανοικοδόμηση, όμως αποτέλεσε περιοχή εγκατάστασης μεταναστών. Στη Δυτική Είσοδο και στην πάνω από την οδό Εγνατία περιοχή του κέντρου της πόλης σήμερα εντοπίζονται σε πολλά ακίνητα αντικειμενικές αξίες υψηλότερες από τις εμπορικές», είπε ο αντιπρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης. 
Ρετζίκι, Πανόραμα, ανατολικά προάστια, Αγιος Ιωάννης 
Σημαντική πτώση στις τιμές των καινούργιων κατοικιών παρατηρείται σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο και στο Ρεντζίκι. Το 2009 τα περισσότερα καινούργια σπίτια πωλούνταν προς 1.700 ευρώ/τ.μ., ενώ τώρα μπορεί να βρει κάποιος και με 1.200 ευρώ/τ.μ. Για παράδειγμα, μεζονέτα 150 τετραγωνικών μέτρων πωλείται σήμερα προς 180.000 ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια θα κόστιζε 255.000 ευρώ. 
Στο Πανόραμα οι τιμές των κατοικιών έπεσαν από τις 3.000 ευρώ/τ.μ. στις 2.300 ευρώ/τ.μ., ενώ στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης παρατηρείται πτώση τιμών από τα 1.500 ευρώ/τ.μ. στα 1.100 ευρώ/τ.μ. «Στο Ρετζίκι, στο Πανόραμα και στα ανατολικά προάστια τα περισσότερα σπίτια είναι μεζονέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν για τον ιδιοκτήτη υψηλά έξοδα συντήρησης. Επίσης, τα σπίτια πολλών τετραγωνικών μέτρων "χτύπησε" περισσότερο η υψηλή φορολογία. Ετσι, βγήκαν αρκετά προς πώληση, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να συμπιέζει τις τιμές τους. Ειδικότερα για τα ανατολικά προάστια πρέπει να αναφερθεί ότι πλέον ο Θεσσαλονικιός δε βγαίνει εύκολα να κατοικήσει προς τα έξω, όπως παλαιότερα», είπε ο κ. Γεωργάκος. 
Τέλος, η μεγάλη προσφορά νεόδμητων σπιτιών προς πώληση είναι η αιτία πτώσης των τιμών και στον Αγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα από τα 2.700 ευρώ/τ.μ., πλέον πολλά να κοστίζουν ακόμη και 2.200 ευρώ/τ.μ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαμερίσματος 85 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο πουλήθηκε προς 185.000 ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια θα κόστιζε 230.000 ευρώ.