Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς/Μάρκετ του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την >>>

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ’, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 7ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Works in Progress.

Το βραβείο του Crossroads πήγε στο κινηματογραφικό σχέδιο Virus, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή και παραγωγή Μαρίας Τσίγκα - Αργοναύτες Α.Ε, Ελλάδα. «Ευχαριστούμε πολύ, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από δω και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Για πρώτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads, το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ένας δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7000 ευρώ, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο The couch, σε σκηνοθεσία Duccio Chiarini και παραγωγή Fabrizio Mosca (Acaba Produzioni, Ιταλία). Το βραβείο απένειμε στην εκδήλωση ο Christian Thimonier, Γενικός Πρόξενος Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και η Élise Jalladeau, υπεύθυνη οπτικοακουστικού τομέα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Το κινηματογραφικό σχέδιο Hole in the Wall, σε σκηνοθεσία Hadar Morag και παραγωγή Elie Meirovotz, EZ FILMS (Ισραήλ / Γαλλία) κέρδισε την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου, την οποία προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).

Όσον αφορά στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ, το βραβείο πήγε στην ταινία When I Saw You, σε σκηνοθεσία Annemarie Jacir και παραγωγή Ossama Bawardi και Rami Yasin (Philistine Films – Ιορδανία/ Παλαιστίνη). Η σκηνοθέτιδα υπογράμμισε ότι «δουλέψαμε με ομαδικό πνεύμα για την ταινία».

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Beyond the Hill, σε σκηνοθεσία Emin Alper και παραγωγή των Enis Kostepen και Seyfi Teoman, Bulut Films, Τουρκία. Η ταινία Beyond the Hill συμμετείχε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads το 2010.