Γερά  ποτήρια είναι πάνω από το 40% των Ελλήνων καθώς καταναλώνουν αλκοόλ 2 – 3 φορές την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κάνουν ακόμα και καθημερινή χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της πρώτης πανελλήνιας έρευνας για το τι γνωρίζουν οι Έλληνες για το αλκοόλ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νηφάλιοι – στην υγεία μας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζει τη βλαπτική δράση και τη διαφορά μεταξύ μπίρας, κρασιού και ενός «βαρύ» ποτού (όπως για παράδειγμα το ουίσκι), καθώς και την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα των αεριούχων αλκοολούχων ποτών σε φιάλες. Από την άλλη, αρκετοί φαίνονται ενημερωμένοι για την επίδραση που έχουν τα σφηνάκια, ότι δηλαδή προκαλούν γρήγορη μέθη. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα νεαρών, θεωρεί τα σφηνάκια… απαραίτητα για να κάνει κέφι.
Αίσθηση προκαλεί πως λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ξέρουν πως το αλκοόλ αποτελεί εξαρτησιογόνο ουσία, όπως και το γεγονός ότι το 30,2% δεν
γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι. Επίσης, το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα και μόνο το 30% αναγνωρίζει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ χαρακτηρίζεται «αλκοολισμός».