Το στρες της καθημερινής ζωής έχει οδηγήσει σε ένα νέο, περίεργο φαινόμενο: την αποστολή μηνυμάτων απ’ το κινητό την ώρα του ύπνου, σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες. >>>
Οι πάσχοντες από αυτή την σπάνια διαταραχή, στέλνουν ασυνάρτητα μηνύματα στους συγγενείς και στους φίλους, αγνοώντας παντελώς ότι το κάνουν. 
Ο ειδικός σε θέματα ύπνου δρ Ντέιβιντ Κάνινγκτον, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Μελβούρνης, δήλωσε ότι αρκετοί ασθενείς του ανέφεραν ότι τους έχει συμβεί αυτό – και τους συνέστησε να αφήνουν το κινητό μακριά από το υπνοδωμάτιό τους. 
«Τελικά, όλα είναι πιθανά», είπε. «Το είδαμε κι αυτό. Ασφαλώς είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί στο μέλλον». 
Για ευνόητους λόγους, κλινικές μελέτες για την αποστολή SMS στη διάρκεια του ύπνου, δεν υπάρχουν. Όμως το 2008 αναφέρθηκε ένα παρόμοιο φαινόμενο: η αποστολή email την ώρα του ύπνου. 
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο ανέφεραν την περίπτωση μιας 44χρονης γυναίκας, η οποία έστελνε email την ώρα που κοιμόταν ήσυχα στο κρεβάτι της! 
Και email… 
Ο δρ Κάνινγκτον λέει ότι η αποστολή των… κοιμισμένων email είναι πιο συχνό φαινόμενο και είναι πιθανό να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ζωή των πασχόντων. 
«Τα email μπορεί να αποσταλούν σε συνεργάτες ή προϊσταμένους στη δουλειά, με απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε. «Αντιθέτως, τα SMS είναι πιθανότερο να σταλούν σε φίλους και συγγενείς, οπότε μπορεί να μην δημιουργήσουν πρόβλημα». 
Για τους ειδικούς, η διαφοροποίηση αυτή είναι εύλογη, αφού email αποστέλλονται συχνότερα για επαγγελματικούς λόγους, ενώ τα SMS είναι πιο «προσωπική» υπόθεση. 
Ο δρ Κάνινγκτον εκτιμά ότι η αποστολή SMS την ώρα του ύπνου αποτελεί παρενέργεια του πολυάσχολου τρόπου ζωής μας, αλλά και του ότι για πολλούς – κυρίως νέους – το κινητό αποτελεί πλέον… προέκταση του χεριού τους. 
«Τα γραπτά μηνύματα αποστέλλονται οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας, και ολοένα περισσότερος κόσμος περνάει ώρες ολόκληρες ασχολούμενος με το κινητό του – είτε για να μιλήσει είτε για να στείλει SMS ή για να βγάλει φωτογραφίες, να μπει στο Ίντερνετ, να ακούσει μουσική και να ασχοληθεί με τις αναρίθμητες εφαρμογές των smartphones», εξήγησε. 
Και επειδή δεν έχει άδικο, είναι προφανές ότι δεν θέλει και πολύ για να αρχίσει κανείς να μπερδεύει τον ύπνο με τον ξύπνιό του…