Πρόταση, να αξιοποιηθεί ο απόδημος Ελληνισμός, κατέθεσε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο Στράτος Σιμόπουλος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Με επιστολή του προς τον κ. Μπουτάρη, τη δημιουργία της >>>

«Κιβωτού των Θεσσαλονικέων», μιας πρωτοβουλίας που “απευθύνει πρόσκληση στους συμπατριώτες μας που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μακεδονική πρωτεύουσα, να επισκεφτούν την πόλη μας, με αφορμή το 2012, να στηρίξουν το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός με την παρουσία τους, να επιστρέψουν και να τιμήσουν τη γενέθλια γη. Να αποδείξουν, πως οι δεσμοί παραμένουν σταθεροί και ακατάλυτοι. Να γνωρίσουν, πέρα από τη δεδομένη ιστορική κληρονομιά της πόλης, το μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, αξιόλογους φορείς και θεσμούς, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, τη Συλλογή Κωστάκη, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, τα Δημήτρια”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σιμόπουλος, “η παρουσία τους  εδώ, μπορεί να συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός μόνιμου θεσμού, όπως την καθιέρωση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού. Η δράση αυτή προτείνεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πληροφορικής), το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ-3”.

Ο κ. Σιμόπουλος επισκέφθηκε, σήμερα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και του κατέθεσε το φάκελο της πρότασης.

«Στη Διασπορά υπάρχει μια δεύτερη Θεσσαλονίκη. Στόχος της “Κιβωτού” είναι να συμμετάσχουν οι απόδημοι Θεσσαλονικείς στο κορυφαίο αυτό γεγονός, να επισκεφθούν την πόλη καταγωγής τους, να επιστρέψουν και να τιμήσουν τη γενέθλια γη. Να ανανεώσουν τους δεσμούς τους με τη Θεσσαλονίκη και να γίνουν μέρος της προσπάθειας να υιοθετήσουμε μια νέα νοοτροπία η οποία θα αναδείξει την εξωστρέφεια της πόλης, θα προβάλει την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά και θα στηρίξει τη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία.  Η λέξη «ανάπτυξη» θα αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο, μόνο όταν προωθηθεί με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις και όταν πάψει να εγκλωβίζεται στην αδάπανη λογική των εύκολων μεγαλοστομιών» ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης  ευχαρίστησε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για το ενδιαφέρον που επέδειξε για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2012 και επισήμανε πως: «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι “γιορτάζουμε, συμμετέχουμε, κοιτάμε μπροστά”. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Ο εορτασμός του 2012, ωστόσο, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γίνει η Θεσσαλονίκη γνωστή στο εξωτερικό και να παρουσιάσουμε εκδηλώσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην πόλη».