Σημαντική αύξηση έχει η κατανάλωση αλκοόλ την τελευταία πενταετία. Πάνω από το 30% των 15χρονων πίνει ποτά το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα, ενώ δύο στους πέντε έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά. Πιο επιρρεπή στο οινόπνευμα τα αγόρια από τα κορίτσια. 
Με τη χρήση αλκοόλ συνδέουν τη νυχτερινή τους διασκέδαση οι έφηβοι. Eνας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δύο στους πέντε δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ σημειώνει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα για τις εξαρτησιογόνες ουσίες στην εφηβεία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και τμήμα της δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 
Η χρήση και η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι νόμιμες ουσίες -κυρίως το αλκοόλ και ο καπνός- είναι οι πιο διαδεδομένες μεταξύ των εφήβων, έχοντας επιπτώσεις στην υγεία τους, στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στο αλκοόλ, καθώς ένα στα τέσσερα πίνει σε κάθε συνηθισμένη του έξοδο τουλάχιστον τρία ποτά στη σειρά (ένα στα πέντε κορίτσια). 
Οι επιστήμονες σημειώνουν μία διαχρονική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, στους 15χρονους: το 2006 έπιναν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το 27,6% των παιδιών, ποσοστό που έφτασε πέρυσι στο 35,3%. 
Τον τελευταίο μήνα
Στην ερώτηση εάν έχουν πιει τόσο πολύ που να μεθύσουν, απάντησε θετικά το 22,1% των συμμετεχόντων (24,3% τα αγόρια και 19,9% τα κορίτσια). Σχεδόν ένας στους δέκα εφήβους (8,9%) απάντησε ότι έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά τις τελευταίες 30 μέρες (10,7% τα αγόρια και 7,3% τα κορίτσια). 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία έναρξης της κατανάλωσης αλκοόλ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη συμπεριφορών αυτού του είδους. Από την έρευνα προκύπτει ότι η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 13. Με αυτά τα δεδομένα προτείνουν τον σχεδιασμό ενημερωτικών παρεμβάσεων, ώστε να παρακινηθούν οι έφηβοι να ακολουθήσουν πιο υγιεινούς και δημιουργικούς τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. 
Υποχωρεί το τσιγάρο
Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης 
Πτωτική είναι η καπνιστική τάση μεταξύ των 15χρονων. Αύξηση, όμως, σημειώνεται στη χρήση κάνναβης. Το 42,1% των εφήβων δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ ένας στους δέκα καπνίζουν καθημερινά τουλάχιστον έξι τσιγάρα. Οι ειδικοί διαπιστώνουν μείωση των εφήβων καπνιστών, οι οποίοι το 1998 ήταν 13,7% και πέρυσι έφτασαν στο 10,2%. Οι έφηβοι που καπνίζουν συστηματικά έχουν -σε διπλάσιο ποσοστό- και τους δύο γονείς συστηματικούς καπνιστές. Διαφορετική είναι, ωστόσο, η τάση στη χρήση κάνναβης: το 7,2% των 15χρονων μαθητών δηλώνουν ότι έχουν κάνει χρήση (3,7% το 2006), με τους δύο στους τρεις να την έχουν επαναλάβει τρεις ή περισσότερες φορές.