Σε μεγάλα… ψάρια ρίχνει τα δίχτυα του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη η σχετική λίστα και ξεκινούν άμεσα έλεγχοι σε 12.558 μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

 

Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες εντός του τρέχοντος έτους δεν έχουν υποβάλει στην εφορία τουλάχιστον μία προσωρινή δήλωση ΦΠΑ. Πιο αναλυτικά, ύστερα από στοχευμένες διασταυρώσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταρτίστηκε η λίστα, η οποία απεστάλη στο ΣΔΟΕ. Εξετάστηκαν όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες εντός του 2010 είχαν τζίρο υψηλότερο των 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ερευνήθηκε ποιες εξ αυτών είχαν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ πέρυσι και πόσες από αυτές δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία δήλωση στη διάρκεια του 2011.

Διασταυρώσεις
Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων, τις οποίες είχε ζητήσει το ΣΔΟΕ, προέκυψε λίστα με 12.558 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία προσωρινή δήλωση ΦΠΑ από την αρχή του χρόνου.

Πλέον ξεκινούν εξονυχιστικοί προσωρινοί έλεγχοι. Είναι δε εξαιρετικά πιθανό, όπως λένε πηγές των ελεγκτικών αρχών, επικεφαλής των εταιρειών αυτών να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτόφωρες συλλήψεις εφόσον βέβαια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους υπερβαίνουν τα 75.000 ευρώ και δεν έχουν φροντίσει στο μεσοδιάστημα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης κατηγορίας. Προτεραιότητα στον έλεγχο θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει περισσότερες της μίας προσωρινές δηλώσεις για το 2011 και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο πολλές επιχειρήσεις (φτάνουν τις 2.877) που πιάστηκαν να έχουν… ξεχάσει να δηλώσουν τον ΦΠΑ που εισέπραξαν έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι λιγότερες
Ακολουθεί η Αττική με 2.108 επιχειρήσεις και η Περιφέρεια Κρήτης με 1.105 εταιρείες. Στο Βόρειο Αιγαίο εντοπίστηκαν οι λιγότερες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (217).

Εξάλλου, εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα γίνουν και οι πρώτες συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πλην ΦΠΑ. Ηδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Πεπόνη βρίσκεται η μαύρη λίστα των 14.700 φυσικών και νομικών προσώπων με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 37 δισ. ευρώ.


από το http://now24.gr