iera_sinodos_01Εγκύκλιο που θα διαβαστεί σε όλους τους ναούς εξέδωσαν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να συμπαρασταθούν στο λαό για την οικονομική κρίση.

 

Με την εγκύκλιο, που θυμίζει πολιτικό κείμενο, οι Ιεράρχες διαμηνύνουν πως πρέπει να σταματήσει πλέον η φορολόγηση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους και προτρέπουν τους κυβερνώντες να ελέγξουν, όπως αναφέρουν, το κεφάλαιο και τη φοροδιαφυγή.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, διαχρονικά, και αναλόγως προς τις ανάγκες κάθε εποχής, συμπαρίσταται στους αδυνάτους και στους ενδεείς και παρηγορεί τους πονεμένους με έμπρακτες ενέργειες συναντιλήψεως και αγάπης εν Χριστώ. Έτσι και τώρα η Εκκλησία μας συμπαρίσταται και θα συνεχίση να βοηθή όσον δύναται, με τα μέσα που διαθέτει, όσους πλήττονται καίρια από την λαίλαπα της οικονομικής κρίσεως», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Ειδικά για τα αδύνατα οικονομικά στρώματα επισημαίνουν:

«Φθάνουν πια οι επιβαρύνσεις στους αδελφούς μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και χαμηλή σύνταξη. Φθάνουν πια οι φόροι και οι περικοπές των χαμηλών εισοδημάτων. Φθάνουν πια οι στρατιές των ανέργων. Αναζητήστε τους φοροδιαφυγάδες και ελέγξτε το κεφάλαιο».

Όσον αφορά το περίφημο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, υπογραμμίζεται πως «το συνεχές παραλήρημα της άγνοιας η της μυθοπλασίας σχετικά με τον αμύθητο πλούτο της ακίνητης περιουσίας Της, "τον οποίο θα πρέπει να μοιράσει στο λαό", μας οδηγεί να δηλώσουμε ότι η Εκκλησία θα δώσει ο,τι της απέμεινε όμως όταν Αυτή κρίνει χρονικά και με τον τρόπο που Αυτή γνωρίζει».

Με την εγκύκλιο καλούνται οι πιστοί, αλλά και ο κλήρος, να διατηρήσουν την ομοψυχία τους, να επαναπροσδιορίσουν το σκοπό της ζωής και ψέγονται και οι δύο, αλλά και οι πολιτικοί, επειδή «ενεπλάκημεν στα πλοκάμια της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, ότι παραμερίσαμε τον Θεό και τις ευαγγελικές διδαχές Του, ότι εμπιστευθήκαμε τους εαυτούς μας ανεπιφύλακτα σε όλους τους διαχειριστές των καρπών και των μόχθων του ελληνικού λαού και οι οποίοι επειδή είχαν τις δικές τους υστεροβουλίες δεν απεδείχθησαν δίκαιοι και ειλικρινείς».