Σε ακριβό… σπορ εξελίσσεται αυτό του τοκετού, όχι σε κάποια ακριβή ιδιωτική κλινική, αλλά στα δημόσια νοσοκομεία. Από τις αρχές του μήνα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πρώτο απ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας, εφαρμόζει τον νέο «τιμοκατάλογο» για φυσιολογικούς ή με καισαρική τομή τοκετούς, οι οποίοι είναι από τσουχτεροί έως δυσβάσταχτοι.
Το νέο σύστημα αφορά την κωδικοποιημένη είσπραξη χρημάτων, το οποίο θα εφαρμόσουν στη συνέχεια και τα άλλα νοσοκομεία της χώρας και συνοδεύεται από απόφαση του υπουργείου υγείας για τεράστια αύξηση στο κόστος της γέννας.

Έτσι, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες το κόστος για έναν φυσιολογικό τοκετό κυμαίνονταν γύρω στα 300 ευρώ, σήμερα εκτοξεύεται στα 800, ενώ σχεδόν 1.000 ευρώ έχει ανέβει το κόστος για την καισαρική, από τα 500 ευρώ, περίπου στα 1.500!

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας πρέπει να εφαρμοστεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κατανόηση για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επηρεάζει τα ελληνικά νοικοκυριά.
«Κανένα νοσοκομείο δεν θα διώξει καμία γυναίκα που δεν θα έχει να πληρώσει, προς Θεού», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Sferiko» o διοικητής Νίκος Ραπτόπουλος.

Ο νέος τιμοκατάλογος
Το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα των 900 ευρώ που δικαιούνται οι νέες μητέρες είναι υποχρεωμένες να το δώσουν, για να πληρώσουν στα δημόσια μαιευτήρια, σύμφωνα με το νέο τιμοκατάλογο (κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, DRG’s) που από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», κι αν οι γυναίκες που έχουν την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) προσδοκούν ότι έστω και με καθυστέρηση τουλάχιστον θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οι ανασφάλιστες βλέπουν το ποσό που πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους να τριπλασιάζεται. Κι ας είναι η βασική πληθυσμιακή κατηγορία που οδηγείται στα δημόσια μαιευτήρια, επειδή δεν αντέχει να πληρώσει τα πακέτα των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Οι γυναίκες αυτές καλούνται πλέον να καταβάλουν 872 ευρώ -όσο και οι ασφαλισμένες- αν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό και 1.500 ευρώ αν υποβληθούν σε καισαρική τομή.

Μέχρι τώρα για φυσιολογικό τοκετό πλήρωναν 308 ευρώ και 528 ευρώ για καισαρική τομή και νοσηλεία έξι ημερών.Όσες έχουν την κάλυψη του ΙΚΑ -του μεγαλύτερου από τους υπό συγχώνευση ασφαλιστικούς φορείς- δεν πληρώνουν για καισαρική τομή, δηλαδή η επέμβαση καλύπτεται από το ταμείο τους, αλλά δεν δικαιούνται επίδομα τοκετού, αφού με βάση τις κατηγορίες κοστολόγησης που προβλέπουν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ο τοκετός υπολογίζεται ως θεραπευτική πράξη.

Για τις γυναίκες που έχουν ασφαλιστική κάλυψη από το ταμείο του δημοσίου (ΟΠΑΔ) ο νέος τιμοκατάλογος προβλέπει καταβολή 872 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία για φυσιολογικό τοκετό και νοσηλεία τριών ημερών, ενώ, αν γίνει καισαρική, 1.541 ευρώ για νοσηλεία τεσσάρων ημερών.