KOTH_ARAVES_SYNTHETES_101011_23_Μουσική σύμπραξη Ανατολής και Δύσης από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Άραβες μουσικούς, στο Μέγαρο Μουσικής, παρακολούθησαν οι Θεσσαλονικείς μουσικόφιλοι. Η ΚΟΘ, σε…

μεγάλα κέφια και οι Άραβες μουσικοί Kamel Ferjani (Ούτι), Kelibi Anis(Βιολί),  Chahrazed Helal και Rihab Seghaier(Τραγούδι),  Slim Jaziri(Κανονάκι), Mohamed Abdelkader Ibn Haj Kacem και Haithem Hani(Κρουστά) με την τεχνική τους κέρδισαν το χειροκρότημα.

KOTH_ARAVES_SYNTHETES_101011_22_Το αίτημα για ένα δημιουργικό μουσικό διάλογο Ανατολής και Δύσης, παράδοσης και κεντρικότητας, είναι παλαιό όσο και επίκαιρο. Εξαίρετοι συνθέτες εργάστηκαν με ζήλο στο πεδίο αυτό δίνοντάς μας πολύ ενδιαφέροντα δείγματα, ανάμεσα στους οποίους οι Ν. Σκαλκώτας, Μ. Καλομοίρης, B. Bartók, S. Darwish, L. Janáček, H. Villa Lobos κ. α.

KOTH_ARAVES_SYNTHETES_101011_26_Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Κ.Ο.Θ. συνέπραξε με τον κορυφαίο Έλληνα ουτίστα Κυριάκο Καλαϊτζίδη στο Κοντσέρτο «Al Andalus» του διεθνούς φήμης Λιβανέζου συνθέτη Marcel Khalife. Στο δεύτερο, η«Τυνησιακή Σουίτα» του Kamil Ferjani αντικατοπτρίζει τις επιρροές του γαλλικού ρομαντισμού στη μουσική του Μαγκρέμπ.

KOTH_ARAVES_SYNTHETES_101011_28_

Τα δύο εξαιρετικά Κοντσέρτα της συναυλίας μας πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. Δεν πρόκειται πια απλά για επεξεργασία παραδοσιακών μουσικών θεμάτων για συμφωνική ορχήστρα, αλλά για πλήρη έργα που δημιουργήθηκαν εξ’ αρχής για σύμπραξη με παραδοσιακά μουσικά όργανα.

KOTH_ARAVES_SYNTHETES_101011_27_

Οι μουσικοί που συνέπραξαν με την ΚΟΘ:


Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το www.photoreportage.gr