Απίστευτη –και ιδιαίτερα σοβαρή – καταγγελία, από τον πρόεδρο του τμήματος Χημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανδρέα Γιαννακουδάκη, που θυμίζει άλλες χώρες κι άλλες εποχές: Όπως υποστηρίζει ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του κι απειλώντας τον ζήτησε να …

συγκληθεί γενική συνέλευση που θα επικυρώνει τις αποφάσεις τους για τη διοργάνωση της εξεταστικής περιόδου μετά τις καταλήψεις και έναρξη του εξαμήνου.

Η καταγγελία έγινε εγγράφως, με επιστολή του καθ. Γιαννακουδάκη, προς τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος. Σε αυτήν αναφέρει ότι το περιστατικό έγινε την περασμένη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, οι εισβολείς ήταν περίπου 40, όλοι φοιτητές, προερχόμενοι από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και ζητούσαν εμβόλιμη εξεταστική, όταν τελειώσουν οι καταλήψεις, για όσους είναι στο πτυχίο, και διπλή εξεταστική τον Φεβρουάριο. Για τις 13 εβδομάδες των μαθημάτων του εξαμήνου είπαν ότι απαίτησή τους και υποχρέωση του τμήματος είναι «να τα μπαλώσουμε».

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία του καθηγητή, πάνω στη φασαρία, ένας από τους φοιτητές… άρπαξε τον προτζέκτορα που είχε πάνω στο γραφείο του ο καθηγητής και… έφυγε!

Οι φοιτητές απείλησαν, όπως λέει ο καθ. Γιαννακουδάκης, ότι δεν θα επέτρεπαν στον πρόεδρο του τμήματος να φύγει από το γραφείο του, χτίζοντας την πόρτα, και ότι θα τον έβρισκαν στο σπίτι του. Επίσης, τον ανάγκασαν - μαζί με τον καθηγητή Δ. Μπικιάρη, που προσπάθησε να τον βοηθήσει - να υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κ. Γιαννακουδάκης αποδέχτηκε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για αύριο το πρωί, Παρασκευή (7/10) στο μεγάλο αμφιθέατρο του Χημείου, εφόσον το υπόλοιπο κτίριο τελεί υπό κατάληψη.

Καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ υποστηρίζουν ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο σύγκλιση γενικής συνέλευσης είναι παράνομη και μπορεί να ακυρωθεί. Τη γενική συνέλευση μπορούν να αιτηθούν μέλη της (εάν συγκεντρωθούν 20 υπογραφές), ωστόσο για την τέλεσή της θα πρέπει να υπάρχει απαρτία (30 από τα 60 μέλη). Σε περίπτωση μη απαρτίας θα συγκληθεί την επόμενη Δευτέρα από την ημέρα που το τμήμα επανέλθει σε κανονική λειτουργία.