“Σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες της αναταραχής που υπάρχει σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη και δεν αφήνει τους ηγέτες της να σκεφθούν το λαό”. Αυτό υποστήριξε στο σημερινό κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος μίλησε και για την έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο, στο Λούβρο.

 

“Μας τρέλαναν με αυτά που λένε. Μία με το χρέος, μία με τα κουρέματα, μία με τα ομόλογα, την άλλη με τα ποσοστά και με εναλλασσόμενες απόψεις. ‘Η Ελλάδα κινδυνεύει και θα βγει από την Ε.Ε’ τη μία, –’η Ελλάδα δεν κινδυνεύει και δε θα βγει ποτέ από την Ε.Ε.’, από την άλλη. Αν μπορούσαμε να ‘χουμε κινηματογραφήσει αυτά που έχει πει ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας επί παραδείγματι, δε θα βρίσκαμε άκρη”, είπε.

Κι έδωσε την εξήγησή του: “Εκείνο που τους νοιάζει είναι πως θα διατηρήσουν ανθηρά τα οικονομικά των χωρών τους. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι ο διάβολος χορεύει καλά στην Ευρώπη”.

Ο Παναγιότατος υποστήριξε πως “εδώ και 40 χρόνια η Ευρώπη έχει αποδυναμωθεί πνευματικά εξαιτίας του υλισμού. Κι αυτό το κύμα έχει έρθει και στην Ελλάδα”. Εξήγησε το φαινόμενο ισχυριζόμενος πως, στις μέρες μας, η Ευρώπη “άνοιξε τις πύλες της για πρώτη φορά στην ιστορία της και μπήκαν άλλοι άνθρωποι, ξένων θρησκειών κι έγινε αυτό το ανακάτεμα. Δεν ήταν αυτή η Ευρώπη. Έγιναν πόλεμοι για να μην ενταχθούν στο χώρο αυτό. Να συνεργάζονται, μεν, αλλά από τις χώρες που είναι. Σήμερα μπήκαν όλοι και είναι φύρδην μίγδην και δεν ξέρουν τι τους γίνεται”.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε πως “υπάρχουν στην Ευρώπη φωνές υγείας, που μας δίνουν παρηγοριά” και έφερε ως παράδειγμα την κ. Σοφί Ντεκάν, επιμελήτρια της μεγαλύτερης εκθέσεως που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τον Έλληνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, στο Λούβρο. Χρησιμοποίησε το δημοσίευμα των Νέων με τίτλο “Αλέξανδρε, καλώς ήρθες στη Γαλλία”, αστειεύτηκε με το επίθετο του δημοσιογράφου (”κατά σύμπτωση λέγεται… Γεώργιος Αρχιμανδρίτης”, σημείωσε) και τόνισε πως “το κράτος μας δεν αξιοποίησε το γεγονός ότι γίνεται στη Γαλλία μία έκθεση για τους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο”.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος εστίασε στα λόγια της κ. Ντεκάν, για το αν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την έκθεση, λόγω του γνωστού θέματος με την ονομασία της Μακεδονίας. “Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα τέτοιο πρόβλημα, διότι αντικείμενό μας ήταν η Αρχαία Μακεδονία, που ήταν Ελληνική. Σίγουρα το ελληνικό βασίλειο συνόρευε με Βαρβάρους. Επιστημονικά, η Αρχάια Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδος, οπότε κάθε άλλη προσπάθεια οικειοποιήσεως των συμβόλων της είναι εντελώς άτοπη. Σα να θέλει η Ελβετία να κάνει δικό της έμβλημα τον Πύργο του Άιφελ, από το Παρίσι”, απαντά μεταξύ άλλων η επιμελήτρια της έκθεσης.

Ο Παναγιότατος είπε πως αυτό “είναι ένα μήνυμα καλό από τον Ευρωπαϊκό χώρο. Όπως υπάρχουν αυτοί που μα βασανίζουν και μας μετακινούν από δω κι από ‘κει σα να ήμαστε εμπόρευμα, υπάρχουν κι αυτοί που υπερασπίζονται την Ελλάδα”, είπε. Και πρόσθεσε:

“Γι αυτό νομίζω πως δεν πρέπει να χάνουμε και την ελπίδα μας, δεν πρέπει να χάνουμε και το θάρρος μας. Συναντώ ανθρώπους που είναι στεναχωρημένοι και νομίζουν ότι θα χαθούμε. Ένας λαός ποτέ δεν πρέπει να πιστέψει ότι θα χαθεί. Κι ένας λαός σαν του Έλληνες που τόσα έχει περάσει. Είμαστε συναισθηματικοί. Λίγο να μας πουν δυο καλά λόγια, εμείς σκοτωνόμαστε, βοηθάμε. Όπως έγινε και στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως “αυτές τις μέρες τιμάμε έναν Έλληνα Άγιο, έναν ήρωα, έναν αξιωματικό”, αναφερόμενος στον Άγιο Δημήτριο. Κάλεσε τους Πιστούς να προσέλθουν στον Ιερό Ναό για τον εορτασμό, τονίζοντας:

“Η ένδοξη αλλά και πολυτάραχη πορεία της Θεσσαλονίκης, είναι φαινόμενο μοναδικό. Ούνοι Γότθοι, Σλάβοι, Σαρακηνοί, Άβαροι, Τούρκοι, ήσαν οι επίδοξοι πολιορκητές. Πάντα έφευγαν, πάντα φεύγουν… Η Θεσσαλονίκη διατήρησε την ελληνικότητά της, ενώ υπήρξαν σε αυτήν και μη ελληνικές κοινότητες. Η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρά τείχη. Οι Θεσσαλονικείς μάχονται υπέρ πατρίδος, υπέρ ναών Παναγίων και Πίστεως. Είναι η πόλη Θεοφρούρητος. Οι ευσεβείς κάτοικοι έβλεπαν τον ίδιο τον Άγιο να τους οδηγεί στη νίκη και τη σωτηρία. Η θεοσέβεια των Θεσσαλονικέων υπήρχε και εν ειρήνη και ευδαιμονία.  Προτρέπω, παρακαλώ όλους τους Έλληνες, να προσέλθετε στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσετε τα Άγια του Μεγαλομάρτυρος, να προσκυνήσετε την Ιερά εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνω προς τη νεολαία της Θεσσαλονίκης. Ελάτε στον Άγιο Δημήτριο. Στα πειστήρια του μαρτυρίου του. Στον τόπο της θυσίας του. Στο μεγάλο και θαυμάσιο σπίτι του, που είναι η εκκλησία του”, κατέληξε.