Σε μια προσπάθεια να μην πνιγεί η Θεσσαλονίκη στα σκουπίδια ο δήμος κάνει έκκληση προς τους δημότες και ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες να μην βγάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους και να περιορίσουν όσο μπορούν την απόρριψη τους στους κάδους έως και τις 5 Οκτωβρίου 2011. Ο λόγος είναι ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, η Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας.


Παράλληλα επισημαίνει ότι όσο ισχύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη η συνεργασία όλων των δημοτών και κυρίως των επαγγελματιών ώστε να μην διαταραχθεί η Δημόσια Υγεία και η ευπρεπής εικόνα της πόλης, αλλά και προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της,  η Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας αναφέρει:
«Σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 και παρότι η αποκομιδή είχε ολοκληρωθεί διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης βρίσκεται υπό κατάληψη με συνέπεια τα οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης να επιστρέψουν στο ΣΜΑ χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν.
Η κατάληψη αναμένεται να διαρκέσει έως και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Ο ΧΥΤΑ παραμένει κλειστός χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης πλην των νοσοκομειακών  αποβλήτων.
Η Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας απευθύνει έκκληση στους δημότες να μην βγάζουν τα απορρίμματά τους και να περιορίσουν την απόρριψη τους στους κάδους έως και τις 5/10/2011 όσο ισχύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, για να μην διαταραχθεί η Δημόσια Υγεία και η ευπρεπής εικόνα της πόλης.
Ταυτόχρονα, παρακαλούνται όλοι όσοι αποθέτουν υλικά ανακύκλωσης και κυρίως χαρτί στους κάδους απορριμμάτων να καταβάλουν προσπάθεια για σωστή απόθεση στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ή να τηλεφωνούν στο Γραφείο Ανακύκλωσης στο 2310 512085 και 2310 494507.
Η συνεργασία όλων των δημοτών και κυρίως των επαγγελματιών κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων.
Οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας θα βρίσκονται καθημερινά στην διάθεση του κάθε δημότη και τα τηλέφωνα 15192 και 2310 494-500 για επικοινωνία των δημοτών για έκτακτες ανάγκες».