vartholomaios_papandreou_01Μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση έστειλε από το Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον …

Ιερό Ναό του Πρωτάτου, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησης, ευχήθηκε όλοι οι λαοί «και ιδιαιτέρως ο βαρέως χειμαζόμενος ελληνικός λαός» να εξέλθουν της κρίσης «με τας ολιγοτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας».

Χαρακτήρισε «δύσκολο και κοπιώδες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος “να τους δίνει ο Θεός πνεύμα συνέσεως και φωτισμόν και στο λαό δύναμη και ομόνοια”. Τόνισε ακόμη ότι για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίσταση απαιτείται «συστράτευση και σύμπνοια πάντων, θυσίας, κόπους και υπομονήν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά πρωτίστως πνευματικά και πρόσθεσε ότι λύση είναι η επιστροφή στο Θεό και τις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες. Γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, η συνεργασία της πολιτείας με το Αγιον Ορος, σε αυτή ιδιαίτερα τη συγκυρία είναι, επιβεβλημένη.

Ζήτησε τέλος από τον πρωθυπουργό να περιβάλλει με «στοργικό ενδιαφέρον και έμπρακτη αγάπη» το Άγιο Όρος και «άνευ γραφειοκρατικών καθυστερήσεων» να προσεγγίζει τα εκάστοτε προβλήματά του.

Η απάντηση του πρωθυπουργού

«Παράδειγμα, που εμπνέει» χαρακτήρισε τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη των αξιών της Ορθοδοξίας, την παγκόσμια ειρήνη και το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί η κρίση και να βγει η χώρα πιο δυνατή.

«Μας δίνεται με το παράδειγμα σας, κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις δυσκολίες, ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην άλλη όχθη του ποταμού, πιο δυνατή, με μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ευημερία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τη δύναμη σας, την επιμονή σας, την αφοσίωση σας τον αγώνα σας, να αναδείξετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τις πνευματικές αξίες που συμβολίζει για την ορθοδοξία, βεβαίως για τον Ελληνισμό και θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε πάντα τη στήριξη μου. Από κάθε θέση στήριξα και θα στηρίζω τη δική σας προσπάθεια».

Όσον αφορά την έκκληση του Παναγιότατου να σταθεί δίπλα στο Περιβόλι της Παναγιάς, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία θα βρίσκεται πάντοτε κοντά στα προβλήματα του Αγίου Όρους και των μοναχών.