«Το να ξυπνάς μία μέρα και να βλέπεις ένα συνάδελφο σου να οδηγείται στο αυτόφωρο εξαιτίας οφειλών προς το δημόσιο, παγώνεις και μετά σε πιάνει πανικός». Αυτό παραδέχεται ο  πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης.

Αφορμή για τις δηλώσεις του η σύλληψη 62χρονης ιδιοκτήτριας επιχείρησης ρούχων, η οποία συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ.

«Ως Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αλλά και ως επιχειρηματίες, είμαστε κάθετα αντίθετοι στη φοροδιαφυγή. Θεωρούμε πως αυτός που φοροδιαφεύγει δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό γι’ αυτόν ο οποίος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του», αναφέρει ο κ. Χαντζαρίδης. Σπεύδει, όμως, να προσθέσει:

«Όλοι μας κάνουμε διαχείριση υποχρεώσεων άσχετα αν ο ΦΠΑ είναι ένας κοινοτικός φόρος τον οποίο εμείς απλώς τον διαχειριζόμαστε. Τον εισπράττουμε από τη λιανική πώληση και πρέπει να το αποδώσουμε στο κράτος. Δυστυχώς η αδυναμία στο να ανταπεξέλθουμε στο σύνολο των υποχρεώσεών μάς αναγκάζει να μην είμαστε συνεπείς. Δεν λέω ότι επικροτώ κάτι τέτοιο αλλά λέω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι θα πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Με το να οδηγηθούν σωρηδόν επιχειρηματίες στη φυλακή, τι θα πετύχει το κράτος; Θα πάρει τα χρήματά του πίσω»;

Για τον πρόεδρο του ΕΣΘ, «το κράτος πρέπει να μειώσει τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις τις οποίες επιβάλει στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους». Προσθέτει πως «ένας άνθρωπος που έχει μεγαλουργήσει τα προηγούμενα χρόνια πάνω στον επιχειρηματικό τομέα, αναγκάζεται τώρα να οδηγείται στο αυτόφωρο για χρέη στα οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν είναι απατεώνας. Από κει και πέρα, το κριτήριο το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει η πολιτεία είναι κατά το πόσο αυτός το έκανε σκόπιμα ή όχι».