noesis_01Έκθεση του CERN, του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών», με τίτλο «Accelerating Science - Επιταχυνόμενη Επιστήμη: Αναζητώντας τα μυστήρια του Σύμπαντος» εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον Οργανισμό και τα κράτη - μέλη του, τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή - του οποίου εκτίθεται μοντέλο ενός τμήματος -, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη που προκύπτουν από τα πειράματα της σωματιδιακής φυσικής, καθώς και για την ελληνική συμμετοχή στον Οργανισμό.

Το CERN είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο και ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα, απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν στα πειράματα που οργανώνει.

Αποτελεί ένα πανανθρώπινο εγχείρημα, που ως βασικό αντικείμενο ερευνών του έχει τα στοιχειώδη σωματίδια, δηλαδή τους δομικούς λίθους που απαρτίζουν την ύλη, καθώς και τις δυνάμεις που τα διέπουν. Έργο του CERN είναι η καθαρή επιστήμη, η διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πώς συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα;

Πληροφορίες:

Η έκθεση στο «ΝΟΗΣΙΣ» (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Θέρμης) θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου με ωράριο λειτουργίας 10π.μ. με 2.30μ.μ. από Τρίτη έως Παρασκευή, 1.30μ.μ. με 8.30μ.μ. το Σάββατο και 11.30π.μ. με 6.30μ.μ. την Κυριακή.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.