boutaris_HANTH BASILOPITA 210111 12Λόφους σχηματίζουν τα σκουπίδια και στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο στον κεντρικό δήμο οι ποσότητες των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους υπολογίζεται ότι αγγίζουν τους 2.500 τόνους.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ενώ ελάχιστα απορριμματοφόρα εναπόθεσαν τα νοσοκομειακά απόβλητα και τα σκουπίδια από τις λαϊκές αγορές και τα σχολεία. Στο χώρο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να έχει χρειαστεί να επέμβουν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι πέντε με δέκα απορριμματοφόρα του κεντρικού δήμου εργάζονται, ανά βάρδια, με προσωπικό ασφαλείας στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Όπως είπε, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν δέκα απορριμματοφόρα (τα “μεγάλα”) και γι αυτόν το λόγο δεν είναι δυνατή η αποκομιδή από τους στενούς δρόμους της Άνω Πόλης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν και τις επόμενες ημέρες να κατεβάζουν απορρίμματα στο δρόμο, ενώ απευθύνθηκε και προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των απορριμμάτων, όπως έγινε και στην Αττική».

Ο κ. Μπουτάρης διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να ζητά παρέμβαση του εισαγγελέα, επανέλαβε τη θέση της ΚΕΔΚΕ για δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα καθαριότητας των δήμων, ενώ σε ερώτηση εάν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να καθαρίσει η πόλη είπε πως «είναι υποχρέωση της διοίκησης να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη καθαρή».