Από 93 λεπτά και πάνω διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και φθάνουν μέχρι και τα 98 λεπτά, τιμή ακριβότερη κατά 40% από πέρσι.
Η αγορά που άρχισε να εφοδιάζεται με προβλήματα και με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της απεργίας των τελωνειακών
Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά των ορεινών κυρίως περιοχών της βορείου Ελλάδος, αλλά και της Θεσσαλονίκης, είναι μεγάλη αφού τα 1000 λίτρα πλέον αγγίζουν τα 1000 ευρώ!



Συγκεκριμένα, οι τιμές για παραγγελίες χονδρικής (πάνω από 1.000 λίτρα) στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σήμερα στα 91 - 93 λεπτά το λίτρο, ενώ για μικρότερες παραγγελίες και σε απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές φτάνουν μέχρι και το 1 ευρώ περίπου.
Η υψηλότερη τιμή στη Θεσσαλονίκη φθάνει τα 98 λεπτά περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα φθηνότερα πρατήρια είναι σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα (89,8 λεπτά), Κιλκίς (90 λεπτά) και Ανατολική Αττική (90,9 λεπτά). Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οκονομικών καλεί εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες και επαγγελματίες που συγκατοικούν σε πολυκατοικίες με νοικοκυριά να καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις στην Εφορία, όπου θα αναγράφουν τις ποσότητες πετρελαίου που κατανάλωσαν, ώστε μετά εκείνη να τους υπολογίζει τους επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογούν.
Ο τρόπος αυτός επελέγη για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου, το οποίο θα χρησιμοποιούν από φέτος για τη θέρμανσή τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Από φέτος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που καταναλώνουν τα νοικοκυριά αυξάνεται από 21 ευρώ σε 60 ευρώ/χιλιόλιτρο, με σκοπό από του χρόνου να εξομοιωθεί πλήρως με αυτόν του ντίζελ κίνησης (412 ευρώ/χιλιόλιτρο).
Αντίθετα, όμως, για τα νομικά πρόσωπα, η εξομοίωση του ΕΦΚ ισχύει αυτόματα από φέτος, γεγονός που δημιουργεί πολλά πρακτικά ζητήματα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες ανά την Ελλάδα όπου νοικοκυριά συγκατοικούν με καταστήματα και επαγγελματίες.
Για τις περιπτώσεις αυτές, που αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, οι διανομείς καυσίμων έχουν ενημερώσει εδώ και καιρό το υπουργείο ότι αδυνατούν να εκδίδουν τιμολόγια με διαφορετικό ΕΦΚ διότι πολύ απλά το πετρέλαιο αφορά τον καυστήρα της πολυκατοικίας, και όχι των διαμερισμάτων ή των καταστημάτων του κτιρίου ξεχωριστά.
Έτσι, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιλέχθηκε η λύση τα νομικά πρόσωπα να παραλαμβάνουν πετρέλαιο με τον μειωμένο ΕΦΚ, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, και στη συνέχεια να υποβάλλουν δύο φορές τον χρόνο δηλώσεις στην Εφορία, ώστε εκείνη να τους υπολογίζει τους επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογούν.
Τα στοιχεία θα τα ελέγχει με τις καταστάσεις που υποχρεούνται να της αποστέλλουν οι διανομείς πετρελαίου και αν δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάποιο νομικό πρόσωπο χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση με μειωμένο ΕΦΚ, θα μπορεί να επεμβαίνει ακόμη και το ΣΔΟΕ.
Για να διαπιστωθεί αν ο επαγγελματίας λέει την αλήθεια, θα χρησιμοποιούνται τα κοινόχρηστα, μέσω των οποίων θα προκύπτουν τα λίτρα που κατανάλωσε κάθε ένοικος, γι' αυτό και οι εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων θα πρέπει να αποστέλλουν τις αποδείξεις πληρωμής στις ΔΟΥ.
Αν μάλιστα δεν υπάρχει εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων, η Εφορία θα ελέγχει βάσει υπεύθυνης δήλωσης του κάθε νομικού προσώπου τα τετραγωνικά και χιλιοστά κατανομής του διαμερίσματος ώστε στη συνέχεια να υπολογίζεται η