bienalle_sinentefxi_tipou_20111006_011986 – 2011. Εικοσιπέντε χρόνια πέρασαν ήδη από την πρώτη φορά που η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε την διοργάνωση της Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Ήταν τότε μόλις…

ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του μετέπειτα θεσμού και αποδείχθηκε σταθμός, για την πόλη αλλά και για την ίδια την έκθεση.

Η φετινή επάνοδος πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία της Γ. Γ. Νέας Γενιάς, εθνικού εταίρου της Διεθνούς Ένωσης της Μπιενάλε, BJCEM, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού και των 46ων «Δημητρίων» και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση, που ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται σε ένα μήνα, στις 6 Νοεμβρίου 2011, έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα τη «Συμβίωση». Πεντακόσιοι νέοι και νέες δημιουργοί από είκοσι μεσογειακά κράτη της Ευρώπης είναι έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούν με τους δικούς τους όρους την έννοια αυτή και να απορρίψουν στην πράξη τον αποκλεισμό των λεγόμενων ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, Α.Μ.Ε.Α κ.α.).

Το κεντρικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από είκοσι παράλληλες εκδηλώσεις, που θα φιλοξενούνται σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, επανέλαβε την προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να κατανείμει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να καταστεί ελκυστική για το παγκόσμιο κοινό.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, διευκρίνισε ότι στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, περιλαμβάνεται η παρουσία μίας τουλάχιστον μεγάλης διοργάνωσης κάθε χρόνο στην πόλη, που θα έχει διεθνή χαρακτηριστικά, με στόχο να καταστεί η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, από όλη την Ευρώπη.