papoutsis_ekdilosi_astinomikon_20111012_01«Είναι αδιανόητο ο αστυνομικός, που καλείται να υπερασπιστεί τον νόμο, να γίνεται ο ίδιος παραβάτης του νόμου». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Λίγο αργότερα, δέχτηκε τις παρατηρήσεις των ένστολων συνδικαλιστών.

 

Ο κ. Παπουτσής μίλησε σε ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και ανθρώπινα δικαιώματα», που οργάνωσαν οι ομοσπονδίες αστυνομικών.

Ο υπουργός τόνισε ότι η δημοκρατική λειτουργία «δεν πρόκειται να επιδείξει ανοχή σε φαινόμενα βίας». Όπως είπε, οι ανατροπές, που βιώνουμε,«εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών, η οποία φέρνει αύξηση της βίας».

«Όταν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε υπάρχει και αποτελεσματικότητα στο έργο της αστυνομίας. Σε αυτή την περίπτωση ο λαός αντιμετωπίζει την αστυνομία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

Ειδικά για το πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ την ώρα διαμαρτυρίας, τόνισε: «Από ηθικής πλευράς δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και έναν πολίτη».

Πρότεινε, για την ασφάλεια των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, να φορούν ειδικά διακριτικά γιλέκα, για να σπεύσει, όμως, ο ίδιος να παραδεχτεί ότι  η πρόταση του αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς όπως υποστήριξαν οι δημοσιογράφοι, θα τους στοχοποιούσε από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πρότεινε ακόμη, τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, η οποίες θα εποπτεύονται από πολίτες, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ενώ το οπτικό υλικό θα παραδίδεται σε επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να αξιολογούνται έκνομες ενέργειες.

Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Οικονόμου, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν το έργο της αστυνομίας: «Τα φαντάσματα από το παρελθόν πρέπει να μείνουν οριστικά στο παρελθόν. Οφείλουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν στο δημοκρατικό πολίτευμα, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη για ασφάλεια. Δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε από τις δημοκρατικότερες αστυνομίες του κόσμου», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, παραδέχτηκε ότι «πρέπει από κοινού, καλόπιστα, να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε ο δημοσιογράφος να κάνει με ασφάλεια τη δουλειά του».

Τα άκουσε ο υπουργός από τους ένστολους συνδικαλιστές

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε ότι «υπάρχει ανοιχτό μέτωπο με την κρατική αυθαιρεσία» και ζήτησε «να πάψει να ασκείται πολιτική δια της αστυνομίας».

Έκανε λόγο για «κακοπληρωμένους και πειθαναγκασμένους αστυνομικούς» και εκτίμησε ότι «το κοινωνικό ρεύμα των εξελίξεων, θα παρασύρει και τους ίδιους τους αστυνομικούς». Τέλος, έκανε σαφές, ότι «η ΕΛΑΣ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με καμία κοινωνική τάξη, αφού προέχει η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και η επίλυση των προβλημάτων των αστυνομικών. Η κοινωνία των πολιτών είναι η διέξοδος. Θέλουμε τη βοήθεια όλης της κοινωνίας», είπε.

Για «ελλειμματική πολιτική ασφαλείας, που αντανακλά άμεσα και στην ασφάλεια των πολιτών και στο έργο των ίδιων των αστυνομικών», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, Δημήτρης Γεωργατζής και διατύπωσε τον προβληματισμό του για τα «κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας», ενώ ζήτησε «καθαρούς κανόνες συμπεριφοράς και επαγγελματικής συνείδησης».

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε ζητήσει από μερίδα των συνδικαλιστών της αστυνομίας «να σταματήσει τις βόλτες σε κομματικά γραφεία και να κάνει τη δουλειά της».