Τέλος στο γύψο για την αντιμετώπιση καταγμάτων σε οστά, φιλοδοξεί να βάλει μια νέα τεχνική που αναπτύχθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης. Η τεχνική χρησιμοποιεί θεραπευτικά την τεχνολογία των υπερήχων και υπόσχεται ταχύτατα αποτελέσματα και μάλιστα σε δύσκολες περιπτώσεις! Αξιοσημείωτο είναι πως η καινοτομία προκύπτει και πάλι από τη Γλασκώβη, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 η χρήση υπερήχων για διαγνώσεις!

Συγκεκριμένα, η τεχνική εφαρμόζεται από τον ορθοπεδικό χειρούργο Άνγκους ΜακΛιν της ορθοπεδικής κλινικής του Βασιλικού Νοσοκομείου της Γλασκώβης, σύμφωνα με το BBC. Η νέα μέθοδος επιταχύνει κατά το ένα τρίτο τουλάχιστον, κατά μέσο όρο, τον χρόνο αποκατάστασης των ασθενών με σοβαρά κατάγματα.
Η νέα μέθοδος, που είναι απλή και ανώδυνη, λειτουργεί θεραπευτικά, επειδή οι υπέρηχοι δονούν τα κύτταρα στην περιοχή του κατάγματος, πράγμα που ενεργοποιεί και επιταχύνει την αναγέννηση του σπασμένου οστού. Επιπλέον, η δόνηση των κυττάρων διευκολύνει την απομάκρυνση των βακτηρίων από την περιοχή του τραύματος και, παράλληλα, τη γέννηση νέων οστικών κυττάρων.
Επί του παρόντος, πάντως, και δεδομένου ότι η τεχνική είναι ακόμη καινούρια, άρα και ακριβή (κοστίζει περίπου 1.000 λίρες ανά ασθενή), οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται μόνο σε πολύπλοκα κατάγματα. Μελλοντικά, ωστόσο, αναμένεται να πέσει το κόστος και οι υπέρηχοι να χρησιμοποιούνται ακόμα και σε κατάγματα ρουτίνας.
Όπως δήλωσε ο δρ. ΜακΛιν, πριν χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά οι υπέρηχοι, ορισμένα κατάγματα θεραπεύονταν με μεγάλη δυσκολία ή και καθόλου. Η εμπειρία δείχνει ότι οι υπέρηχοι όχι μόνο επιταχύνουν την όλη διαδικασία έως και κατά 40%, αλλά επίσης βοηθούν στο σωστό «δέσιμο» των οστών.
Οι υπέρηχοι, που αποτελούσαν μια μετεξέλιξη της πολεμικής τεχνολογίας του σόναρ (ηχητικού εντοπισμού υποβρυχίων), πρωτοπαρουσιάστηκαν μεταπολεμικά στη Γλασκώβη από τον καθηγητή Ίαν Ντόναλντ και την ομάδα του, που κατάφεραν να παράγουν τις πρώτες εικόνες του εσωτερικού του σώματος. Έκτοτε το νέο διαγνωστικό εργαλείο γνώρισε ευρεία εξάπλωση διεθνώς μέχρι σήμερα, ιδίως στις εγκύους γυναίκες.