Εκβιαστές επιχειρηματιών, οπλισμένοι με… σπαθιά Σαμουράι, περίστροφα και τρίαινες, που έφθασαν στο σημείο να φυλακίσουν επιχειρηματία μέσα στο ίδιο του το σπίτι, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη.

 

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι τρεις συλληφθέντες (ο εγκέφαλος της σπείρας και δυο πρωτοπαλίκαρά του), ενέχονται, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους επτά μήνες, σε υποθέσεις εκβιάσεων επιχειρηματιών και τουλάχιστον σε μία περίπτωση, αρπαγής του θύματός τους.

Η αστυνομία συνέλαβε, χθες το απόγευμα, τον 25χρονο ομογενή, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος, και δύο περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έναν αλλοδαπό και έναν ημεδαπός, ηλικίας 38 ετών αμφότεροι. Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίασης, αρπαγή, ληστεία κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Θύματα της σπείρας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έπεσαν τρεις επιχειρηματίες. Είχαν δανειστεί διάφορα χρηματικά ποσά από τοκογλύφους και ο 25χρονος ομογενής “Νονός” με τους μπράβους του, αναλάμβαναν την είσπραξη. Για να το καταφέρνουν απειλούσαν, έδερναν, απαιούσαν και, σε μία περίπτωση… φυλάκισαν επιχειρηματία!

Μάλιστα, 50χρονος ελεύθερος επαγγελματίας κατήγγειλε ότι ο 25χρονος αρχηγός της οργάνωσης, από τον Μάρτιο του 2011, του ζητούσε διάφορα χρηματικά ποσά για χρήματα που είχε δανειστεί (και τα ποία ο επιχειρηματίας δε δέχεται πως δανείστηκε). Επίσης τον πίεζε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, το οποίο και ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να κάνει, ανταλλάσοντάς το με το δικό του όχημα!

Τον περασμένο Αύγουστο, οι εκβιαστές, απειλώντας τον ότι θα του έσπαγαν χέρια και πόδια, του πήραν άλλο ένα αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια πούλησαν για λογαριασμό τους, έναντι 2.500 ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, τον πήγαν σηκωτό στο σπίτι του 25χρονου αρχηγού τους, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπου αφού τον ξυλοκόπησαν και τον τραυμάτισαν με ξίφος Σαμοιυράι, τον μετέφεραν και τον απομόνωσαν για δύο ημέρες στο ίδιο του το σπίτι (στην περιοχή Χαριλάου)! Εκεί τον κρατούσαν κυριολεκτικά φυλακισμένο, απαγορεύοντάς του ακόμη και να απαντάει στα τηλέφωνα! Μάλιστα, από το σπίτι του 50χρονου επιχειρηματία και από το γραφείο της επιχείρησής του, οι δράστες έκλεψαν χρυσαφικά, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πριν μερικές ημέρες άρχισαν να ενοχλούν –και πάλι- από το τηλέφωνο, τον 50χρονο. Του ζητούσαν χρήματα. Του πήραν 250 ευρώ και τον ανάγκασαν να υπογράψει απόδειξη είσπραξης, ύψους 1.500 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας δεν άντεξε άλλο και προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί έστησαν ολόκληρη επιχείρηση, κανονίστηκε ραντεβού με τους δράστες κι όταν εμφανίστηκαν ο αρχηγός της οργάνωσης με τον αλλοδαπό μπράβο του, με το που πήραν τα χρήματα που ζητούσαν –τα οποία ήταν προσημειωμένα- συνελήφθησαν.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και ο τρίτος συνεργός, ο οποίος, επίσης, συνελήφθη.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ένα πιστόλι μάρκας « ZASTAVA »
  • ένα πιστόλι αερίου
  • ένα αεροβόλο τυφέκιο
  • ένα πιστόλι τύπου ρέπλικα
  • έντεκα σπάθες
  • 14 πολεμικά και κυνηγετικά μαχαίρια
  • Μια σιδηρογροθιά
  • δυο πολεμικές τρίαινες
  • Φυσίγγια και σφαιρίδια διαφόρων διαμετρημάτων
  • Μέρος των κλοπιμαίων από την οικία και το γραφείο του επιχειρηματία
  • τέσσερα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι εκβιαστές.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.