Με το θερμόμετρο να «κατεβαίνει» οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω και της νέας απεργία των τελωνειακών. Αν και η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε και τυπικά το Σάββατο, είναι πολύ ελάχιστα τα σπίτια που εφοδιάστηκαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Θέμη Κιουρτζή.

Λόγω της απεργίας των τελωνειακών δεν γίνεται εκτελωνισμός καυσίμων ούτε από διυλιστήρια, ούτε από τις αποθήκες εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Οι τελωνειακοί της Β. Ελλάδας ανέφεραν ότι η σημερινή 24ωρη απεργία τους είναι η αρχή του νέου γύρου που προγραμματίζουν, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός αφορά σε νέα 24ωρη κινητοποίηση αύριο και 48ωρη τις δύο επόμενες ημέρες που ακολουθούν, Τετάρτη και Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες τα αποθέματα πετρελαίου κίνησης εξαντλούνται ενώ ακολουθεί η βενζίνη.
Για την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών, όπως μεταξύ άλλων, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα νοσοκομεία, προς το παρόν οι πρατηριούχοι διανέμουν μεν, αλλά με το σταγονόμετρο, λίγα λίτρα πετρελαίου κίνησης. «Αυτό αποτελεί προσωρινή λύση και σε καμία περίπτωση τα αποθέματα που υπάρχουν δεν θα καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργήσουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις τελωνειακών μέχρι το τέλος της εβδομάδας», επεσήμανε ο κ. Κιουρτζής. «Τυχεροί είναι όσοι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης τέλος Απριλίου, επιδιώκοντας έτσι να προλάβουν την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του», σημείωσε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας όλες οι επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρικές (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ, Α.Ε.), θα χρησιμοποιούν στο εξής πετρέλαιο κίνησης αντί για θέρμανσης. Με αυτήν την απόφαση, οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώνουν, με σημερινή τιμή 1,45 ευρώ/λίτρο για την προμήθεια του πετρελαίου κίνησης, αντί για 0,9 ευρώ/ λίτρο που πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζορπίδης, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο να αποσύρει την σχετική απόφαση που εξέδωσε και να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί όλα τα μέλη της στη συγκέντρωση της Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση αυτή οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται στο «κλείσιμο, πριν τους κλείσουν».