ʁсσˏՠȅτّϓ / ՋŕԇӠͅS ć̏ʑTɁΤου ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ*

Δυο χρόνια συμπληρώνονται από τότε, που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δυο χρόνια από τότε, που κυριάρχησαν οι ψεύτικες υποσχέσεις, η ακατάσχετη υποσχεσιολογία και οι δημαγωγικές πρακτικές. Δυο χρόνια από τότε που…

ξεκίνησε η αμαύρωση της χώρας μας στο εξωτερικό και εκτροχιάστηκε η εθνική μας οικονομία. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, μια κυβέρνηση λειτουργεί με ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο, οδηγώντας τη χώρα στον κατήφορο.

Από το «λεφτά υπάρχουν» οδηγηθήκαμε στο «δεν υπάρχει σάλιο» και από εκεί στο Μνημόνιο, στο Μεσοπρόθεσμο και σε ότι αυτά συνεπάγονται. Η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και οδήγησε τους Έλληνες πολίτες στα όρια της αντοχής τους. Αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής και επικίνδυνης πολιτικής που ακολούθησε, ήταν να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα, να βυθιστεί σε μια παρατεταμένη ύφεση και να χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς.

Το ΠΑΣΟΚ μοιραία και άβουλα μας οδήγησε στα δεσμά του Μνημονίου με μια σειρά μέτρων που γονάτισαν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθήλωσαν την αγορά, ισοπέδωσαν κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Διαπιστώνοντας, όμως, ότι τα μέτρα που επέβαλλε στον Ελληνικό λαό δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οδηγήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει ένα καλοκαίρι, χωρίς να προχωρήσει ούτε σε μια μεταρρύθμιση, με συνέπεια να επιδοθεί σε μια ανηλεή φοροεπιδρομή, επιβάλλοντας έκτακτα χαράτσια, έκτακτες εισφορές και κάθε λογής φοροεισπρακτικό μέτρο.

Σε αυτή την κατάσταση, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάζονται, οι επενδύσεις είναι καθηλωμένες, οι δείκτες της παραγωγικής δραστηριότητας, όπως και η ανταγωνιστικότητα, είναι σε χαμηλά επίπεδα και η αισιοδοξία έχει πλέον εκλείψει. Οι πολίτες δεν μπορούν να απαλείψουν από την μνήμη τους τις δημαγωγικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές. Οι πολίτες παραπλανήθηκαν συνειδητά και κατέληξαν να έχουν τεράστιες εισοδηματικές απώλειες, εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που η Κυβέρνηση ακολούθησε.

Η αποτίμηση των δυο ετών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ είναι θλιβερή. Κρίση δανεισμού, βαθιά ύφεση, δημοσιονομικές αστοχίες, έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου. Η κατάληξη για την εθνική μας οικονομία είναι τραγική. Κάθε ίχνος αξιοπιστίας της χώρας μας χάθηκε, οι δανειστές μας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη χώρα και οι πολίτες έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους.

Ποιος να φανταζόταν πριν δυο χρόνια, τότε που το ΠΑΣΟΚ έταζε τα πάντα στους πάντες, ότι σήμερα θα μιλούσαμε για χρεωκοπία της χώρας; Ποιος να φανταζόταν, ότι οι πολίτες θα έχαναν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους; Ποιος να φανταζόταν, ότι θα γινόταν λόγος για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Η παταγώδης αποτυχία του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοφανής. Η πολιτική τους είναι αδιέξοδη και ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τη χώρα. Η «επέτειος» των δυο ετών διακυβέρνησης της χώρας, εύλογα γεμίζει τους πολίτες με αισθήματα απογοήτευσης, δυσαρέσκειας και αγανάκτησης. Σε αντίθεση με τους κυβερνώντες, που χαρακτηρίζονται από αναλγησία και από πολιτική απάθεια απέναντι στα δεινά, που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει. Ο Ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται, να ελπίζει και να αισιοδοξεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δικαίωμα να ανακόπτει τις προσδοκίες και τα όνειρά του λαού, γι' αυτό οφείλει άμεσα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Στη Δημοκρατία άλλωστε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τη λύση δίνει πάντα ο κυρίαρχος λαός!


* Ο Θ. Καράογλου είναι βουλευτής της Ν.Δ.

** Το άρθρο του Θ. Καράογλου δημοσιεύτηκε στον χθεσινό Ελεύθερο Τύπο