4ekthesi_olybiakoΌλη η ιστορία του μπάσκετ παρουσιάζεται μέσα από 31 μεγάλες στιγμές, στιγμές που άλλαξαν τον αθλητισμό στη χώρα, ωθώντας τα παιδιά στην πορτοκαλί μπάλα. Πού; Στο Ολυμπιακό Μουσείο (Αγ.Δημητρίου& 3ης Σεπτεμβρίου, Τηλ. 2310 968531-2) όπου φιλοξενείται έως τον Δεκέμβρη του 2012 η έκθεση ‘’Μεγάλες Στιγμές του Ελληνικού Basket’’.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη ο οποίος και δήλωσε ενθουσιασμένος για την παρουσίαση της έκθεσης του αθλήματος των Θεσσαλονικέων, επαναφέροντας αναμνήσεις από την εποχή που ο ίδιος δοκίμαζε τις ικανότητές του με την πορτοκαλί μπάλα.

Ο Περιφερειάρχης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θ.Καρτσιώτης έκανε λόγο για τον πολυσχιδή ρόλο των μουσείων και την ανάγκη συμπόρευσης των σχολείων με το πολιτιστικό αγαθό σε κοινές δράσεις και στόχους. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Μουσείου Ζ.Αθανασιάδης ευχαρίστησε τους εθελοντές που πλαισίωσαν την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή, καθώς το τελικό τους αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το παρόν στα εγκαίνια έδωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στ.Καλαφάτης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο Πρόεδρος του ΟΛΘ και πρώην Πρόεδρος του Ολυμπιακού Μουσείου Στ.Αγγελούδης, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεότητας και Εθελοντισμού Μ.Πασχαλίδου, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Π.Συναδινός που παραχώρησε και αντικείμενα της προσωπικής του συλλογής για τις ανάγκες της έκθεσης, ο συλλέκτης και πρώην τεχνικός διευθυντής λαμπαδηδρομιών της ΕΟΕ Αθ.Κριτσινέλης και ο συλλέκτης και ιστορικός του Ολυμπιακού Κινήματος Γ.Δολιανίτης.

Το Ελληνικό μπάσκετ έχει μεγάλο παρελθόν, αλλά ευτυχώς και ελπιδοφόρο μέλλον, γεγονός που εμπόδισε τους εν ενεργεία αθλητές να προσέλθουν στα εγκαίνια της δικής τους έκθεσης. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου Κ.Ουδατζή, θα πραγματοποιούνται θεματικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε αθλητές και ομάδες του παρελθόντος και του λαμπρού παρόντος. Ο προπονητής του Άρη Β.Αλεξανδρής κατάφερε να προσέλθει πραγματικά τρέχοντας μετά την προπόνηση της ομάδας, ο οποίος και παραχώρησε προσωπικά του ενθυμήματα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 2001, ο Λ.Κακιούσης μεγάλη μορφή του αθλήματος με την κόρη του φωτογραφήθηκαν δίπλα σε προσωπικά του αντικείμενα και ο Γ.Μασλαρινός αθλητής μέλος της ομάδας του Αμαρουσίου που κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα το 2001 με την οικογένειά του φωτογραφήθηκε στην προθήκη της μεγάλης δικής του στιγμής.

Το τζάμπολ τη έκθεσης δόθηκε με λαμπρότητα και τιμή στο άθλημα που αγάπησε η χώρα όσο κανένα άλλο. Η ιστορική διαδρομή του αθλήματος είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μεταξύ 09:00 έως 17:00 και Σαββατοκύριακα μεταξύ 10:00 έως 14:00.

Περισσότερα στο: www.olympicmuseum-thessaloniki.org.