Εν αναμονή της απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το αν θα συνεχιστεί, ή όχι, η απεργία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης(φωτογραφία) δεσμεύεται να απομακρυνθούν τα απορρίμματα από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, το συντομότερο δυνατόν.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία θα ισχύσει η επιστράτευση, ενώ αν η απεργία σταματήσει θα αρχίζει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν σχηματίσει λόφους στη Θεσσαλονίκη και απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία. Υπολογίζεται ότι στους δρόμους και τα πεζοδρόμια βρίσκονται πάνω από 5.000 τόνοι απορριμμάτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ηλ. Μανουσαρίδης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επιστράτευση, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσουν τους εργαζόμενους που επιστρέψουν στην εργασία τους υπό τον φόβο κυρώσεων.

Από το μεσημέρι έχουν αρχίσει να αποστέλλονται τα δελτία επίταξης στους εργαζόμενους της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποιούν, σήμερα, νέα 24ωρη απεργία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε σήμερα άκαρπη συνάντηση με τους εργαζομένους. Όπως δήλωσε μετά, η επιστράτευση “δεν αρέσει σε κανέναν”, όμως το μέτρο θα ισχύσει αν δεν λήξει η απεργία.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 ημέρες για να γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών, με τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ και ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν τρεις βάρδιες για να καθαρίσει η πόλη. Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, αν δεν αρκούν τα αυτοκίνητα του δήμου θα ζητηθεί η συνδρομή των ιδιωτών, χωρίς ωστόσο να είναι αυτό που θέλει να κάνει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον δήμο δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η απεργία θα συνεχίσουν κι οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι δεν φοβάται την πολιτική επιστράτευση και ότι “οι εργαζόμενοι δε θα την αποδεχθούν”. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν θα εμποδίσουν όσους εργαζόμενους υπό τον φόβο της φυλάκισης επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ο κ. Μανουσαρίδης σημείωσε ότι αν λήξει η απεργία οι εργαζόμενοι θα βγουν να μαζέψουν τα σκουπίδια με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν οι εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι συμβασιούχοι του δήμου. Πάντως οι εργαζόμενοι ζήτησαν το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει απόφαση που να αναφέρει ότι δεν θα βγει κανένας στην εφεδρεία, δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι “δε θα μπει στον δήμο κανείς ιδιώτης”.

Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης επιστρατεύτηκε το σύνολο των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ επιτάσσονται τα απορριμματοφόρα και ανοικτά φορτηγά οχήματα των δήμων Θεσσαλονίκης, Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Καλαμαριάς.

Στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ο δήμαρχος Στ. Λαφαζανίδης τόνισε ότι το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη, ωστόσο γίνεται αποκομιδή από προσωπικό ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία, το δημαρχείο τελεί υπό κατάληψη, αλλά δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Στον δήμο Καλαμαριάς στην εργασία του επέστρεψε το 85% των εργαζομένων και έως τη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως η αποκομιδή.

Στο δήμο Νεάπολης Συκεών συνεχίζει να κάνει αποκομιδή το προσωπικό ασφαλείας.

Την ίδια ώρα έληξε η κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.