Το φάρμακο ήταν ο εύκολος στόχος της κυβέρνησης τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Διονύσης Φιλιώτης. Σε συνέντευξή του στη Realnews υπογραμμίζει πως κάθε δυσπραγία στον τομέα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης μεταφέρεται στο φάρμακο και επηρεάζει σε πολλά επίπεδα. 
Εξάλλου, όπως αναφέρει, ο φαρμακευτικός κλάδος συνεργάστηκε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και συνέβαλε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ το 2010 και περαιτέρω κατά 1 δισ. ευρώ το 2011. 
Ο κ. Φιλιώτης σημειώνει ότι, η Ελλάδα έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη, ίσως και σε όλον τον κόσμο. 
«Η κυβέρνηση έχει πλέον εξαντλήσει την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτύχει από τις τιμές των φαρμάκων και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν περαιτέρω μείωση τιμών», υπερτονίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. 
Μάλιστα επισείει τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και να τεθεί εν αμφιβόλω η ίδια η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. 
Όσον αφορά στο «ακανθώδες» θέμα των χρεών των νοσοκομείων και των ταμείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που έχει προκαλέσει οικονομική δυσχέρεια στον κλάδο του φαρμάκου ο κ. Φιλιώτης αναφέρει: «Τα χρέη των νοσοκομείων μέχρι τον Δεκέμβριο 2009 έχουν αντιμετωπιστεί με μονοετή, διετή και τριετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά στα τιμολόγια του 2010, μέχρι σήμερα έχει αποπληρωθεί περίπου το 70%. Για το 2011 έχει εξοφληθεί το 20% των αγορών, έως σήμερα». 
Προτάσεις για τα χρέη νοσοκομείων-ταμείων 
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ για τα απλήρωτα ποσά από τα χρέη των νοσοκομείων και των ταμείων προτείνει:
- Καταβολή του ποσού με δόσεις. 
- Συμψηφισμό με τα εκκρεμή χρέη των ταμείων και των νοσοκομείων και φαρμακείων του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. 
- Πληρωμή με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αυτά που οι εταιρείες παρέλαβαν για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων παρελθόντων ετών.