elliniki_nomarxia_kthbe_2011Ένα πρωτότυπο θεατρικό, του οποίου το συγγραφέα δεν γνωρίζουμε, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 7 και το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, στο γκαράζ της Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Η θεατρική παράσταση «Ελληνική Νομαρχία», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, από τον θίασο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πραγματεύεται την προσπάθεια του Ανωνύμου Έλληνος,  εν μέσω Τουρκοκρατίας, να αφυπνίσει το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού και να το μπολιάσει με τον αέρα της επανάστασης, για την ίδρυση ενός κράτους δικαίου, σύμφωνα με τις αρχές του Διαφωτισμού.

Το έργο, που ανεβαίνει στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων», στηρίζεται σε ένα  κείμενο αγνώστου συγγραφέα, που εκδόθηκε το 1806 και πραγματεύεται τη χρηστή διοίκηση του Κράτους. Ο Ανώνυμος Έλλην καλεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα σε μια διαδικασία καταβύθισης στην ιστορική μνήμη και σε μια απόπειρα επαφής με το συλλογικό και συχνά δαιμονικό ασυνείδητο της φυλής.

Τον σκηνικό χώρο επιμελήθηκε η  Πένυ Ντάνη,
τα κοστούμια ο  Χρήστος Μπρούφας,
τον ηχητικό σχεδιασμό ο Γιώργος Χριστιανάκης,
την χορογραφία η Μπέττυ Δραμισιώτη
ενώ την οργάνωση παραγωγής ανέλαβε η Ροδή Στεφανίδου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Καρτόκης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Αμαλία Ταταρέα, Αντιγόνη Φρυδά.
Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ:
Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Δήμητρα Βήττα, Λίλα Βλαχοπούλου, Νικόλαος Κεπεσίδης, Ελένη Κιλιμκαρίδου, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Μαρία-Χριστίνα Ράπτη, Γιάννης Σιαμψαλάκης, Φίλιππος Τσαουσέλης, Δήμητρα Τσισμαλίδου και Μαρίκα Φωτοπούλου.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις  http://dimitria.thessaloniki.gr και www.ntng.gr