Γυναίκες που καπνίζουν μπορεί ενδεχομένως να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με επισκόπηση ερευνών....Ο επικεφαλής της έρευνας, Volodymyr Dvornyk, από το πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη επίδραση του καπνίσματος και των πιθανών συνεπειών στην υγεία, εκτός από τους άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
Μετά από επισκόπηση ερευνών ανακάλυψε ότι γυναίκες καπνίστριες έφτασαν νωρίτερα κατά ένα χρόνο στην εμμηνόπαυση, κατά μέσον όρο, σε σχέση με τις μη καπνίστριες.
Τα στοιχεία προήλθαν από έξι έρευνες που περιλάμβαναν περίπου 6.000 γυναίκες στις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, Τουρκία και Ιράν. Οι μη καπνίστριες έφτασαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των 46 και 51 ετών, κατά μέσον όρο. Σε όλες εκτός από δύο έρευνες, οι καπνίστριες ήταν μικρότερες (43 έως 50 ετών).
Η ομάδα ανέλυσε επίσης πέντε ακόμα έρευνες που χρησιμοποίησαν την ηλικία των 50-51 ετών για να κατηγοριοποιήσουν τις γυναίκες σε πρόωρη και αργή εμμηνόπαυση. Από τις 43.000 γυναίκες της ανάλυσης, γυναίκες που κάπνιζαν είχαν περίπου 43% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής, τα αποτελέσματα δίνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι το κάπνισμα συνδέεται σημαντικά με πρόωρη εμμηνόπαυση και δίνουν ακόμα ένα λόγο στις γυναίκες ώστε να εγκαταλείψουν τη συνήθεια, αναφέρουν στο περιοδικό 'Menopause'.
Ο Dvornyk σημείωσε ότι θεωρείται πως η πρόωρη εμμηνόπαυση πιθανόν συνδέεται με τον μεγαλύτερο αριθμό και τον υψηλότερο κίνδυνο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για προβλήματα υγείας στις γυναίκες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, παχυσαρκία, Alzheimer και άλλες.
Γενικά, η πρόωρη εμμηνόπαυση επίσης θεωρείται πως αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο θανάτου μιας γυναίκας τα χρόνια που ακολουθούν.
Η Jennie Kline, του Πανεπιστημίου Columbia, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με το γιατί το κάπνισμα μπορεί να σημαίνει πρόωρη εμμηνόπαυση.
Το κάπνισμα μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί των γυναικών παράγουν ή απομακρύνουν τα οιστρογόνα, δήλωσε. Επίσης, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιες ουσίες του καπνού μπορεί να εξουδετερώνουν ωάρια.
Η ομάδα δεν είχε πληροφορίες σχετικά με το διάστημα που κάπνιζαν οι γυναίκες και με τον αριθμό των τσιγάρων καθημερινά, επομένως οι ερευνητές δεν μπορούσαν να καθορίσουν πώς κάποιος από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρέασε την ηλικία της εμμηνόπαυσης.
Για αυτό και λόγω έλλειψης στοιχείων για άλλους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, η ανάλυση μπορεί να μην είναι αρκετή για να λύσει ερωτήματα σχετικά με το κάπνισμα και την εμμηνόπαυση, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Η Kline δήλωσε ότι το αλκοόλ, το βάρος και το αν οι γυναίκες έχουν γεννήσει μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στο χρόνο που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση αλλά οι ενδείξεις για όλα εκτός από το κάπνισμα έχουν μεικτή εικόνα.