Η επιστολή Δανιηλίδη που κοινοποιήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών που διέταξε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα ή όχι. Την έρευνα πρόκειται να αναλάβει πταισματοδίκης. 


Στο μεταξύ, για ελάχιστη παρουσία συνδικαλιστών στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, σε έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ζουρνά, που κοινοποιήθηκε επίσης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης και στους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ελάχιστοι συνδικαλιστές συνεχίζουν να αποκλείουν τον ΧΥΤΑ και με την απειλή βίας απαγορεύουν την προσέλευση και απόρριψη των απορριμμάτων. Ζητά, εξάλλου, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποτραπεί η συνέχιση αυτής της κατάστασης και να επαναλειτουργήσει ο χώρος.
"Ο κ. Δανιηλίδης δεν προτείνει μέτρα" απάντησε ο κ. Ζουρνάς και αναφέρει, ότι πρόκειται για μια πανελλήνια κινητοποίηση που δεν περιορίζεται στη Θεσσαλονίκη. "Είναι πλέον θέμα της κεντρικής εξουσίας", προσθέτει.