Η γρίπη και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Για ορισμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και αυτοί με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη ζωή τουςΗ γρίπη και το κρυολόγημα έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Το κρυολόγημα κατά γενικό κανόνα είναι πιο ήπιο ενώ η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή.

Το κρυολόγημα αρχίζει με ένα αίσθημα κούρασης, με φταρνίσματα, βήχα και με μύτη που τρέχει. Μπορεί να μην υπάρχει πυρετός ή μπορεί ο πυρετός αυτός να είναι χαμηλός. Μπορεί επίσης το κρυολόγημα να συνοδεύεται από πόνους στους μυς, πόνο στο λαιμό, μάτια που τρέχουν και πονοκεφάλους.

Σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η γρίπη αρχίζει απότομα και κτυπά δυνατά. Ο άρρωστος νιώθει αδύνατος, κουρασμένος, έχει πυρετό, ξηρό βήχα, πόνο στα μάτια, σοβαρό πονοκέφαλο και πόνο στο λαιμό με φαρυγγίτιδα. Επίσης ο χρόνος που χρειάζεται για να αναρρώσει ο ασθενής είναι πολύ μεγαλύτερος παρά στην περίπτωση του κρυολογήματος.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η γρίπη και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα ενώ για τη γρίπη είναι πολύ λιγότεροι.

Για τους λόγους αυτούς υπάρχουν εμβόλια για τη γρίπη αλλά όχι για το κοινό κρυολόγημα. Επειδή είναι ιοί που προκαλούν τις ασθένειες αυτές, τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτελεσματικότητα εναντίον τους.

Τι πρέπει να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα;

Δεν υπάρχει σήμερα αιτιολογική θεραπεία για το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση εναντίον των ιών. Εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει είναι μια υποστηρικτική θεραπεία που έχει σαν στόχο να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα μέχρι που ο οργανισμός να καταφέρει με τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας να δημιουργήσει αντισώματα και να ξεφορτωθεί τον ιό.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να σας κάνουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα:
Εάν έχετε πυρετό θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε

Εάν καπνίζετε σταματήστε αμέσως το κάπνισμα. Εάν όχι αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα από άτομα του περιβάλλοντός σας τα οποία πιθανόν να καπνίζουν, διότι αυτό χειροτερεύει τα συμπτώματα

Να πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων και ελαφριές σούπες. Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων. Επίσης είναι πολύτιμα όταν υπάρχει πυρετός, διότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχουν αυξημένες απώλειες υγρών με κίνδυνο αφυδάτωσης

Αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ

Εάν έχετε πόνο στο λαιμό, στο φάρυγγα σας, μπορείτε να κάνετε γαργάρα με ζεστό νερό που να περιέχει άλας, το οποίο μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Επίσης ειδικά σπρέι ή χάπια που διαλύονται στο στόμα μπορούν να βοηθήσουν

Χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορρού για τη μύτη σας για να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και για να υγροποιείται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης