POREIA_191011_06_Μπάχαλο επικράτησε, για περίπου μία ώρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περίπου 300 αντιεξουσιαστές έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και προκαλούν φθορές σε καταστήματα.

 

Οι φασαρίες ξεκίνησαν από την ώρα που το μπλοκ των αντιεξουσιαστών ακολουθούσε την κύρια πορεία του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία, μέσω της οδού Τσιμισκή, κατευθύνονταν προς το κτίριο όπου στεγάζεται η γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης (το παλιό ΥΜΑΘ). Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν φθορές στις βιτρίνες καταστημάτων στην Τσιμισκή, στη Διαγώνιο και στην Ίωνος Δραγούμη.

Κατά τη διαδρομή εφοδιάζονταν με… πολεμοφόδια: Έσπαγαν τα μάρμαρα των ρείθρων των πεζοδρομίων και γέμιζαν με αυτά τσέπες και σακίδια.

Όταν η πορεία των αντιεξουσιαστών έφθασε στο ύψος της Ερμού, άρχισαν να πετούν πέτρες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από το γραφείο του υπουργού Χ. Καστανίδη. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά, για να δεχτούν βόμβες μολότοφ. Άλλη μία διμοιρία έσπευσε στο σημείο εκείνο και οι αντιεξουσιαστές απωθήθηκαν.

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, δύο φορές οι αντιεξουσιαστές απωθήθηκαν από ομάδες διαδηλωτών κι εμποδίστηκαν να μπουν στην πορεία του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ. Έτσι, περίμεναν την ώρα που ο περισσότερος κόσμος θα αποχωρούσε από το ΥΜΑΘ, για να δράσουν.

Με το που έφυγαν και οι τελευταίοι διαδηλωτές, ανέλαβαν δράση οι “μπαχαλάκηδες”. Πέταξαν βροχή από πέτρες κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που είχε αναλάβει τη φύλαξη του κτιρίου του πρώην ΥΜΑΘ, για να απαντήσουν οι αστυνομικοί με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Οι αντιεξουσιαστές απάντησαν με μολότοφ κι έβαλαν φωτιά σε κάδους και σωρούς σκουπιδιών. Μάλιστα, πέταξαν μολότοφ σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, που “λαμπάδιασε” μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Οι “μπαχαλάκηδες” επιτέθηκαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, έσπασαν τη βιτρίνα και πέταξαν μολότοφ στο εσωτερικό. Κυνηγήθηκαν από ομάδες των ΜΑΤ και κατέβηκαν την οδό Ιασωνίδου, προς την Εγνατία. Στο διάβα τους έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων και, όταν βρέθηκαν στην ΕΥΑΘ, πέταξαν μολότοφ στο εσωτερικό των γραφείων (στην πλατεία Συντριβανίου).

Άλλη ομάδα κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά σε σωρούς σκουπιδιών στην οδό Εθνικής Αμύνης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια κατέφυγαν στο εσωτερικό του ΑΠΘ.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ υποχώρησαν στα σημεία όπου βρίσκονταν όταν ξεκίνησαν οι πορείες. Μία διμοιρία, αυτήν την ώρα, σκουπίζει τα αποκαΐδια των απορριμμάτων, καθώς δεν υπάρχουν συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης για να μαζέψουν τα σκουπίδια, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ως τώρα έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές (οι δύο στην οδό Ιασωνίδου, η μία στην Αγίου Δημητρίου μπροστά από το πρώην ΥΜΑΘ και η τέταρτη στο ύψος του ΕΚΘ). Επίσης δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών, επειδή είχαν αναπνευστικά προβλήματα.

Αυτήν την ώρα (15:20) περίπου 400 άτομα βρίσκονταν έξω από το ΥΜΑΘ, απαιτώντας την απελευθέρωση των δύο ατόμων που προσήχθησαν από την οδό Ιασωνίδου.