ilikiomeno_zevgari_01Απάντηση στο τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες αναζητούν οι επιστήμονες, με τις έρευνές τους να στρέφονται προς τα Χ χρωμοσώματα των γυναικών.

 

Οι γυναίκες ζουν περίπου πέντε έως 10 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες όπως αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος ή ρευματοειδής αρθρίτιδα), ιογενείς λοιμώξεις, κα.

Μια διαφορά που υπάρχει στο γενετικό υλικό μεταξύ αντρών και γυναικών, είναι ότι οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ, ενώ οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα.

Η ύπαρξη των micro RNA που βρέθηκαν στο χρωμόσωμα Χ, φέρεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις και τον καρκίνο. Μεγάλο μέρος αυτών (microRNA) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, είναι προς όφελος των γυναικών λόγω του διπλού ΧΧ, αναφέρουν οι ερευνητές από τη Γάνδη, στο Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια Iris Pinheiro από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας στη Γάνδη αναφέρει ότι «το μέλλον θα δείξει αν τα X- χρωμοσώματά (microRNAs) συμβάλλουν, πράγματι στην διαφορές μεταξύ των φύλων σε ό,τι αφορά την ανοσολογική απάντηση και την εμφάνιση του καρκίνου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι έτς». Συνεχίζοντας, διευκρίνισε, ωστόσο ότι η έρευνα είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια.