anthimos_04Την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε, σήμερα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, αντί κηρύγματος. Στο τέλος, όμως, μίλησε για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τα Σκόπια και κάλεσε τους πιστούς να προσέχουν τους προπαγανδιστές, που δρουν στη Θράκη!

 

“Εδιάβασα, χθες, σε εφημερίδα για την κατασκοπεία που ασκείται στους τρεις νομούς της Θράκης μας, το ωραιότατο διαμέρισμα της πατρίδας μας, που μας έμειναν μόνον τρεις νομοί, από τα εδάφη των πατέρων μας”, είπε. Και κάλεσε τους πιστούς να προσέχουν τους προπαγανδιστές της Άγκυρας:

“Μη φοβείστε όσους μπαίνουν από τα σύνορα, τους μετανάστες. Αυτούς που μπαίνουν στην πατρίδα μας αξιοποιώντας την κρίση και ασκούν προπαγάνδα στους τρεις νομούς να φοβάστε. Προσπαθούν να προπαγανδίσουν υπέρ της Τουρκίας, με οικονομικές διευκολύνσεις και άλλα. Αυτούς να φοβάστε”, είπε ο Παναγιότατος.

Έκανε σύντομη αναφορά στα Σκόπια, υπογραμμίζοντας πως το αεροδρόμιο της γειτονικής χώρας ανήκει στην Τουρκία, “για να ολοκληρωθεί το σχέδιο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια”, είπε.

Το μεγαλύτερο, πάντως, μέρος του κηρύγματός του, αφορούσε την οικονομική κρίση.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Αρχικά ο Παναγιότατος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οι οποίοι, παρά την απεργία τους, μετέδωσαν κατ’ εξαίρεση τη Θεία Λειτουργία “πρώτον για να ακουστεί ο Θείος Λόγος σε όσους δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία και δεύτερον για να ακουστεί η εγκύκλιος”, όπως είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Στην εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για “αβάστακτες και δυσμενέστατες συνθήκες για το λαό και την αξιοπρέπειά μας ως έθνους”. Καλεί, δε, τους πιστούς να ακούσουν, με προσοχή “αλήθειες”.

Η εκκλησία χαρακτηρίζει την κρίση “βαθύτατα πνευματική” και διαβεβαιώνει ότι “θα συνεχίσει να βοηθεί όσο δύναται, με τα μέσα που διαθέτει όσους πλήττονται καίρια”. Θυμίζει πως “τα συσσίτια με τις χιλιάδες μερίδες φαγητού για τους απόρους συνεχίζονται”, ότι “ουδέποτε επεδίωξε τον υπολογισμό του ύψους του φιλοπρονοιακού έργου της” και υπογραμμίζει πως συμπαραστέκεται “χωρίς καμία ιδιοτέλεια” στους “χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και απολυθέντες”.

Ιερά Σύνοδος: Ελέγξτε το κεφάλαιο

Κάνει έκκληση στους κυβερνώντες: “Φθάνουν πια οι επιβαρύνσεις στους αδελφούς μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και χαμηλή σύνταξη. Φθάνουν πια οι στρατιές ανέργων. Αναζητήσατε στους φοροφυγάδες και ελέγξατε το κεφάλαιο”, υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο από την Ιερά Σύνοδο.

Η εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει πως “η προσφορά εκκλησίας αντικαθιστά απόλυτα το κράτος στο οποίο ο Έλληνας καταθέτει την φορολογία του και εισφορές”.

Χαρακτηρίζει “συνεχές παραλήρημα της άγνοιας ή της μυθοπλασίας” τα όσα λέγονται για την εκκλησιαστική περιουσία σχετικά με τον αμύθητο πλούτο” και τονίζει: “Η εκκλησία θα δώσει ό,τι της απέμεινε, όταν εκείνη κρίνει χρονικά και με τον τρόπο που θα επιλέξει”.

Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, διέκοψε την ανάγνωση της εγκυκλίου, για να πει: “3% της απέμεινε κι αυτό είναι δεσμευμένο από το δημόσιο”...

Η Ιερά Σύνοδος μας καλεί “ναα επαναπροσδιορίσουμε στον στόχο και τον σκοπό της ζωής. Να επανέλθουμε στις πατρογονικές μας ρίζες για να αντλήσουμε πρότυπα” και να ομολογήσουμε ότι “όλοι μας έχουμε εμπλακεί στα πλοκάμια μιας σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και παραμερίσαμε το Θεό”.

Άνθιμος κατά Νέας Τάξης Πραγμάτων

Μετά την ανάγνωση της εγκυκλίου, στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Άνθιμος επιτέθηκε κατά της “Νέας Τάξης Πραγμάτων”.

“Από όλα όσα ακούμε, τι συνέβη, τέλος πάντων κι εμείς μεν είμαστε έτοιμοι να πτωχεύσουμε ή να μας πτωχεύσουν, αλλά και οι άλλες κοινωνίες να έχουν τέτοια προβλήματα που φθάνουν στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, την Αμερική”, αναρωτήθηκε; Και απάντησε: “Πρέπει να αναζητήσουμε εκείνο που ο μακαριστός Χριστόδουλος και η ταπεινότης μας φωνάζαμε από τους άμβωνες. Όχι στην παγκοσμιοποίηση. Όχι στο άλεσμα του μύλου όλης της ανθρωπότητας για την την ανακατέψουμε”. Και θύμισε ότι “πολλοί πολέμησαν την άποψη αυτή. Εθεωρείτο άποψη συντηρητική”.

Σύμφωνα με τον Παναγιότατο “η Νέα Τάξη Πραγμάτων ανέδειξε την υπόθεση της οικονομίας σε πρώτη θέση και υποβίβασε την υπόθεση της πολιτικής. Από την στιγμή που το Α και τι Ω είναι η ρύθμιση των οικονο9μικών θεμάτων, όπως θέλει η νέα τάξη πραγμάτων που είναι αόρατη και κινείται σα φάντασμα, έρχεται η υπόθεση της κρίσεως και χάνει την υπόστασή της για να προσφέρει τις υπηρεσίες της η ίδια η πολιτική ηγεσία. Κυριαρχεί ο υλισμός”, υπογράμμισε. Και πρόσθεσε:

“Δεν το βλέπετε στην πατρίδα μας τί γίνεται; Η Τρόικα διοικεί την Ελλάδα οικονομικά. Η Τρόικα επιβάλει όλα αυτά που αποτελούν σκληρή δοκιμασία όλου του ελληνικού λαού. Και τι εμφανίζεται από εκεί; Μια πολιτική ηγεσία να αδυνατεί να αναστείλει αυτήν την πολιτική”.

Για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της Νέας Τάξης “ήρθαν και υποβίβασαν την πολιτική ηγεσία παντού, που είχαν μεγάλοι άνδρες όπως ο Τσόρτσιλ”.

Ευχαρίστησε “εκείνους τους Ευρωπαίους και Οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που μιλούν υπέρ Ελλάδος”. Θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Σμιντ “που είπε πρέπει να ντρέπεστε αν αφήσετε την Ελλάδα να πτωχεύσει”. Και πρόσθεσε: “Αλλά βλέπετε οι αποφάσεις είναι οικονομικού χαρακτήρα από εκείνους που δεν τους βλέπουμε και θέλουν να κυβερνήσουν τον κόσμο”...

Κάλεσε τους πιστούς “να κρατήσουμε σα σημαία και συνείδηση την αγάπη μας στην πατρίδα μας, Παρά τις υπερβολικές κρίσεις και κατάρες εναντίον του α ή του β” και “να μη βρίζουμε την πατρίδα, να μη βρίζουμε την εκκλησία”.

Για άλλη μία φορά εξέθεσε τα επιχειρήματα για τη φορολογία των Ιερών Ναών, λέγοντας πως πουθενά στον κόσμο και σε καμία θρησκεία δε φορολογούνται οι ναοί, θύμισε πως η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία των Ιερών Ναών φορολογείται κανονικά και είπε πως “ό,τι γίνεται στους μισθούς υπαλλήλων, γίνεται στους μισθούς των κληρικών. Πήρα το μισθό μου και είδα ότι κατρακύλησε. Δεν πειράζει, ένας είμαι. Όταν γίνεται, όμως, σε οικογένειες και σε πολύτεκνες οικογένειες, πώς θα βγουν οι άνθρωποι”, αναρωτήθηκε;

“Μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία” κατέληξε, ζητώντας από όλους να αγαπούμε την πατρίδα και την Εκκλησία.