psomi_01Εταιρίες που εδρεύουν στη Βουλγαρία, αλλά και σε άλλες χώρες στα Βόρεια σύνορά μας, παρασκευάζουν ψωμί σε συσκευασία στην οποία αναγράφεται ο τόπος παρασκευής. Το ψωμί αυτό εισάγεται και, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη ή από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, σε ειδικά μεταποιητικά εργαστήρια, η συσκευασία αφαιρείται, για να προηγηθεί μία… ελληνική!

 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο και στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ο «Προφήτης Ηλίας» κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη γιορτή για το πεϊνιρλί, που γίνεται στην Καλαμαριά.

«Έχουν δημιουργηθεί εταιρείες έξω από τα σύνορα που φέρνουν το ψωμί εδώ συσκευασμένο, όπως πρέπει να είναι κάθε ψωμί που παράγεται σε χώρο εκτός αρτοποιείου, και όταν φτάσουν λίγο έξω από την πόλη αφαιρούν τη συσκευασία για να μην φαίνεται η χώρα προέλευσης πχ η Βουλγαρία, και στη συνέχεια το πωλούν σε χαμηλή τιμή (από 40 έως 60 λεπτά). Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πού και πώς κατασκευάστηκε. Είναι ύποπτο ένα ψωμί που φτιάχτηκε εκτός συνόρων να πουλιέται χωρίς συσκευασία», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως είπε τα περιστατικά είναι περισσότερα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά υπάρχουν κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η πολιτεία δεν εφαρμόζει τους νόμους», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για τη διαμάχη που υπάρχει με τα σούπερ μάρκετ σχετικά με τα προϊόντα bake off, τις κατεψυγμένες ζύμες, δηλαδή, που ζεσταίνονται εντός του καταστήματος και πωλούνται ως φρέσκο ψωμί, είπε πως οι βιομηχανίες πιέζουν για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα τ.μ. που χρειάζονται για να πωλούνται αυτά τα προϊόντα (τη στιγμή που με απόφαση της ΕΕ ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός από τα 44 τ.μ. στα 26 τ.μ.). Τόνισε πως αν μειωθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο αριθμός μπορεί να υπάρξουν ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά και του εργαζομένου.